Tekst: Malene Post, foto: Arne Illeborg

Organdonation er forbundet med mange følelser. Pårørende skal sige farvel til en hjernedød, mens hjertet stadig slår. En opgørelse viser, at der i 2009 var fremgang i organtransplantationer og et stigende antal danskere har tilmeldt sig donorregisteret. Nu har landets sygehuspræster fået et vejledende ritual, som kan hjælpe de pårørende igennem den vanskelige situation.

– Det er dejligt, at der er kommet et ritual, som er beregnet specielt til organdonation, siger Grethe Jørgensen, sygehuspræst ved Århus sygehus.
Tidligere har Grethe Jørgensen selv udformet et ritual, som hun bruger ved organdonation med udgangspunkt i sygehuspræsternes vejledende ritual ved dødsleje. Hun glæder sig over, at der nu foreligger et godt og gennemarbejdet ritual til organdonation, fordi omstændighederne her ofte er specielt vanskelige. Der er tale om hjernedød person og de synlige tegn på døden er der ikke. Og ofte sker den slags dødsfald meget pludseligt.

Det er svært for de pårørende at forstå. Hospitalet er fyldt med tekniske apparater, slanger og store beslutninger. Men i sådan en situation er der også brug for et rum til at få taget en værdig afsked. Et rum hvor man kan sige farvel, bede en bøn og synge en salme. Det rum kan ritualet give. Her er plads til afmagt og smerte, men også til taknemmelighed over det, som de efterladte fik gennem afdøde, siger sygehuspræsten.

Med mild stemme læser hun op fra et af bønne-forslagene i det nye ritual:
– I håbet til dig giver vi af det, som du har givet os. Vi giver til et menneske, som endnu har et liv sammen med andre. Derfor beder vi dig gøre denne vor gave til en velsignelse for dem, der modtager.
Ritualet understreger det smukke og næstekærlige aspekt af donationen, som er vigtigt for mange pårørende.

Skrevet af Bo Grünberger

Jeg har gennem en årrække arbejdet med kommunikation i folkekirken, hvor tro, diakoni og kultur har min særlige interesse.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *