Troen på Gud dæmper måske smerten. Det har forskere fra Aarhus Universitet i hvert fald sat sig for at undersøge ved at tage til den spanske by, San Pedro Manrique, hvor der er en gammel tradition for at gå på gløder

Tekst: Arne Illeborg
Foto: Dimitris Xygalatas


Et internationalt hold videnskabsfolk fra Aarhus Universitet har været i den lille spanske by San Pedro Manrique for at se, om troen har betydning for opfattelsen af smerte i den traditionelle firewalking-ceremoni.

Her går deltagerne med en person på ryggen gennem et 7 meter langt rødglødende tæppe af kul. Imens måler holdet hjertefrekvens, hormonniveau og ansigtsudtryk som udtryk for deltagernes fysiologiske og følelsesmæssige reaktioner.

– Ekspeditionen er et resultat af det fantastiske samarbejde, vi har i Århus mellem humanister, psykologer, neurologer og læger. Undersøgelsen skal korrigere de mere mentalt orienterede teorier ved at bringe kroppen tilbage til studiet af mennesket, for at sige det firkantet, udtaler Armin W. Geertz, som er leder af satsningsområdet Religion, kognition og kultur (RCC) ved Det Teologiske Fakultet.
– Vi forventer resultaterne vil udgøre en markant udfordring til gængse teorier inden for den kognitive religionsvidenskab. De mest kendte teorier behandler forholdet mellem hukommelse, handlingssekvenser, opstemthed og religiøse ritualer.
– Hvis hjertet og kroppen ikke er med i vore analyser, bliver resultaterne kun udtryk for det halve menneske, tilføjer han

Forskerholdet omkring firewalking-ritualet er sammensat af ph.d-studerende, religionspsykolog Uffe Schjødt og forskningsstipendiat, religionsantropolog Dimitris Xygalatas, Århus Universitet.

– Fra et forskningsmæssigt synspunkt er det særligt interessante ved dette ritual, at det praktiseres af både religiøse og ikke-religiøse mennesker. Endvidere har alle deltagere samme kulturelle baggrund, da kun lokale kan deltage. Det giver særligt gode forudsætninger for at få brugbare resultater med hjem, fortæller Uffe Schjødt.

Skrevet af Bo Grünberger

Jeg har gennem en årrække arbejdet med kommunikation i folkekirken, hvor tro, diakoni og kultur har min særlige interesse.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *