Det trefløjede alter, som blev dannet af konfirmandernes plakater.

Der var fuldt blus under de kreative kedler i Ormslev ved Århus op til påsken, hvor konfirmanderne arbejdede med påskens budskab som plakatkunst – under kyndig ledelse af Poul Kaisen.

Af Martin Høybye

Ud fra et fast oplæg, hvor konfirmanderne fik en række symboler, de kunne vælge mellem, skulle de danne et kors af ord. Da hvert forlæg var færdigt, blev der fortrykt to sort-hvide plakater per mand, som konfirmanderne dernæst farvelagde i hånden.

Resultatet er blevet en række unikke plakater, som konfirmanderne hver især får med hjem til minde om projektet, efter det samlede kunstværk har været udstillet i Ormslev Kirke en tid.

Konfirmanderne i fuld gang med at vælge typer. (Privatfoto).

Trykpresse og typer er lavet fra bunden

Og menighedsrådsformand Lene Arnholz Jensen er glad for projektet, som hun mener giver konfirmanderne en anderledes, håndgribelig indgang til læren om kristendommen. I øvrigt noget, man i Ormslev gør en dyd ud af. Sidste år var det små templer, som konfirmandholdene byggede i keramik, og som blev brændt udendørs i en slags jordovn.

Det er hendes kollega i menighedsrådet Poul Kaisen, der forstår at lede de kreative projekter, og hans fortid som grafiker (blandt andet ved Århus Stiftstidende) fornægter sig ikke i projektet for 2013. Ordene, som konfirmanderne har valgt til deres plakat, er nemlig opsat på gammeldags vis med typer. Typer, som Poul Kaisen har fået lavet til lejligheden, og som mere eller mindre er en tro kopi af principperne fra den navnkundige Gutenberghus-presse.

”Jeg har lavet en gammel tøjrulle om, så den kan fungere som presse, og typerne har jeg fået lavet inde på Godsbanen i Århus,” forklarer Poul Kaisen.

Kan bruge erfaringerne igen

Kigger man sig om i det inspirerende grafiske kreative værksted, er det svært ikke at blive grebet af stemningen og få lyst til at prøve selv. Men heldigvis kommer de store forberedelser, som Kaisen har gjort sig, til deres ret næste år igen, for konfirmandholdene for 2014 kommer til at skulle lave samme projekt.

”Vi kører altid projekterne to år ad gangen,” forklarer Poul Kaisen. ”Så udnytter vi erfaringerne igen.”

Spejlet gengav, hvordan trykket ville blive.

Og menighedsrådsformand Lene Arnholz Jensen indskyder, at projekterne faktisk kører tre gange. For i Ormslev har de det princip, at de ikke sætter konfirmanderne i gang med kunstprojekter, som menighedsrådsmedlemmerne ikke også har været udsat for. Derfor var hun og de øvrige medlemmer af menighedsrådet i Ormslev gennem samme mølle, inden Poul Kaisen tog fat på konfirmanderne.

Plakaterne, som konfirmanderne har fremstillet, er blevet sat op i tre fløje, som et trefløjet alter. Og værket kan beses i Ormslev Kirke et par uger endnu, inden konfirmanderne får deres plakater med hjem.

Skrevet af Martin Høybye

1. Kære Høybye

Tak for den fine artikel fra Ormslev.

Poul Kaisen

2. Martin Høybye 29. april 2013 at 12:08

Hej Poul

Selv tak, det var en fornøjelse!

De bedste hilsner