Sognepræsten Gudmund Rask Pedersen er også forfatter og har bl.a. udgivet bøgerne "Glæden på trods," og "Jeg har ladet mig fortælle."

Gudmund Rask Pedersen er også forfatter og har bl.a. udgivet bøgerne “Glæden på trods,” og “Jeg har ladet mig fortælle.”

I Vær var der 2. søndag i advent reception for sognepræst Gudmund Rask Pedersen, i anledning af, at han nu har været i embedet i 25 år.

Af Martin Høybye

Vær Kirke ligger smukt i det bakkede landskab nord for Horsens fjord med sin gule præstegård ved siden og en dejlig udsigt over Vær Sø. Vær Præstegård dannede rammen om Gudmund Rask Pedersens liv igennem de første godt og vel to årtier som sognepræst. Men i dag er præstegården blevet indrettet til kirkekontor, og Gudmund Rask Pedersen bor i en embedsbolig i det nærliggende Stensballe, som er en bydel i Horsens.

Håber, præsten bliver til pensionen

Jubilæumsreceptionen den 2. søndag i advent foregik stående i konfirmandstuen, efter gudstjenesten i en stuvende fyldt Vær Kirke. Og konfirmandstuen var, ligesom kirken, fyldt til bristepunktet med folk, der var kommet for at ønske præsten tillykke med jubilæet. I sin tale kom menighedrådsformand, Keld Søllested, ind på, at menighedsrådet og menigheden havde været noget bange for, om Gudmund Rask Pedersen mon ville få øjnene op for andre græsgange, da han for tre-fire år siden holdt et års orlov for at skrive bogen ”Jeg har ladet mig fortælle.” Heldigvis var han dog vendt tilbage og havde genoptaget hvervet som præst og sjælesørger. Formanden sluttede sin tale af med at sige, at han håbede, at Gudmund Rask Pedersen ville blive, til han engang i en fjern fremtid ville lade sig pensionere.

Personalet ved Vær og Serridslev kirker havde skrevet en sang til deres jubilerende kollega.

”Nu ved I, hvad jeg går efter”

Da Gudmund Rask Pedersen selv fik ordet til sidst, efter at kolleger, venner og familie havde holdt taler for ham, blev det dog klart, at menighedsrådet og menigheden ikke havde behøvet bekymre sig. Han forklarede, at han jævnligt gennem årene har orienteret sig på Vær Kirkes ’Series Pastorum,’ og at han planlægger at forsøge at nå op i nærheden af de længstsiddende sognepræsters embedsperioder ved kirken.

”Det kan godt være, jeg ikke når det. Om ikke andet så fordi der er en aldersgrænse. Men nu ved I, hvad jeg går efter,” sagde jubilaren med et glimt i øjet.

Efterspurgt foredragsholder

Ud over at have været en vellidt sognepræst i Vær Nebel Sogn siden 1988 har Gudmund Rask Pedersen også udgivet en række bøger, han er debattør og en efterspurgt foredragsholder. Om sig selv har han tidligere skrevet:

”Jeg er en dreng fra landet, der har lært at læse og tidligt blev begejstret for litteratur og fortælling. Grunden blev lagt med specielt min mors og bedstemors bibelfortælling. Siden hen styrket gennem gode lærere med sans for eventyr, historie og litteratur.”

Gudmund Rask Pedersen blev født den 14. december 1957 og er den ældste i en søskendeflok på seks. Han er opvokset på landet i nærheden af Jernved, på Ribe-kanten. Han har fire, voksne børn.

Gudmund Rask Pedersen tog skamlen for en afsluttende bemærkning og tak,

Til slut tog Gudmund Rask Pedersen skamlen for en afsluttende bemærkning og tak for opmærksomheden.

Læs mere om Gudmund Rask Pedersen her.

Skrevet af Martin Høybye