UngK åbner officielt den 4. februar 2014.

I UngK på Nørre Allé i Aarhus har byggestøvet knapt lagt sig efter en omfattende ombygning af den tidligere Apostolske Kirke. Udefra ser kirken ud, som den altid har gjort, men når man træder ind, afmonteres alle forventninger om traditionel kirke. På den anden side af indgangspartiet er der nemlig nu ét åbent rum med cementgulv og højt til loftet. Et rum for nye fællesskaber og møder mellem unge i alderen 13-35 år.

Af Martin Høybye

Kirkerummets store, kvadratiske cementgulv flankeres af hvidmalede vægge. De høje gotiske vinduer er bibeholdt som en hilsen til fortiden, men ellers er kirken så at sige blevet ”flået” indvendigt og bygget op igen. For enden af det store rum findes et glasparti, der udgør koret og igen afsluttes med et gotisk vindue foroven, som både signalerer kirke, men som også løfter blikket op og udad. I UngK er koret noget, man går igennem. For under vinduet er er der adgang til den nyanlagte gård, hvor kirkens brugere kan trække ud og få frisk luft, tænde grillen om sommeren, eller hvad de nu måtte have lyst til. Det er også muligt at køre et gigantisk lærred ned og helt eller delvist lukke af for koret og lyset udfra, så man i stedet kan skabe sin egen kulisse med film eller billeder i det store kirkerum.

Ungdomskirken skal være et laboratorium

Lars Lindgrav Sörensen er den nye ungdomspræst i Aarhus. Det er en fuldtidsstilling med tjenestested ved Aarhus Domsogn, og han får de nye rammer at udfolde sig i sammen med de mange frivillige, der støtter op om ungdomskirkeprojektet. Han tiltræder stillingen efter 17 gode år som sognepræst i Tilst, og nu skal han altså i stedet være ungdomspræst for hele Aarhus. Det er udfordringer, som den 48-årige teolog ser frem til. Blandt andet fordi det nye kirkerum, som er hjertet i UngK, gør, at man kan lave nogle helt andre arrangementer, end man for eksempel kan i en middelalderkirke. Det er til gengæld ikke meningen, at UngK skal være folks sognekirke. Den kan de besøge derhjemme om søndagen.

”Der bliver ikke gudstjeneste her i traditionel forstand – det skal ikke være en valgmenighed. UngK skal være eksperimenterende og nytænkende. Vi skal spørge: Hvad er kirke? Hvad er gudstjeneste? Hvad kan der egentlig foregå i en kirke? Og vi skal sprænge rammerne for det. Lakmusprøven på det er, at hvis der er ikke er nogen, der bliver forargede, så må vi se at komme i gang med at lave noget, der kan forarge nogen,” siger Lars Lindgrav Sörensen og smiler.

For Lars Lindgrav Sörensen er fællesskaber et nøgleord.

Skal inspirere og sprænge rammerne

Kirkelige handlinger som dåb, konfirmationer, vielser og begravelser skal altså ikke finde sted i UngK, for de folk, der kommer til at bruge Ungdomskirken, har deres eget hjemsogn. I stedet skal aktiviteterne inspirere til at sætte fornyelse i gang derhjemme.

”Det kan måske godt komme til at gøre ondt på nogle, der knytter sig til stedet her, men jeg synes, det en god idé at sige, at I har altså en sognekirke et andet sted, som I også skal være en del af og forsøge at påvirke til at lave nogle ting, der interesserer jer,” forklarer Lars Lindgrav Sörensen.

Han ser i stedet ungdomskirken som et rum, hvor man undersøger og afprøver fuldstændig fordomsfrit, hvordan der kan skabes meningsfulde møder mellem unge mennesker i regi af en kirke. De erfaringer, der kommer ud af det arbejde, de dønninger, det giver, skal tjene til inspiration for andre kirkers ungdomsarbejde.

”Vi skal udfordre folkekirkerne i Aarhus Kommune til at lave ungdomsaktiviteter. Så de ikke bare tænker, at det med ungdomsaktiviteterne, det er noget, der foregår nede i UngK. De skal udfordres til at lave ungdomsaktiviteter i deres respektive sogne. Og hvis der er nogen, der vil lave en ungdomsgudstjeneste hernede, så laver vi den i fællesskab, for vi hjælper gerne. Hvis du har en middelalderkirke, kan det være svært at få noget strøm på din musik. Det går bedre hos os, hvor der er professionelt lys- og  lydanlæg, og hvor rammerne er lavet til det,” siger han.

En kirke i øjenhøjde

Lars Lindgrav Sörensen vil så at sige gerne have ’himlen ned på jorden.’ For kristendommen er ikke meget værd, hvis den foregår hen over hovedet på folk i stedet for at ske i hjertet og i levende fællesskaber.

”Alle de aktiviteter, vi laver, skal pege ind i et fællesskab. Det er et nøgleord, fordi vi tror på, at fællesskaber heler. Det vil også sige, at det meste af det, vi laver, skal have en åben dør, så man kan komme ind og være med. Det er en kirke nede på jorden. I øjenhøjde med folk. Min teologi er, at Gud blev ikke menneske for at gøre verden mere gudelig men for at gøre den mere menneskelig,” fortæller Lars Lindgrav Sörensen.

Ny kirke – ny kommunikation

Det er en pointe, at alt ved kirken skal være mobilt. Alt skal kunne køre på hjul og flyttes for at signalere, at UngK er fleksibel og mobil og klar til at rykke sig med tidsånden. Det mobile gælder også, når det kommer til kommunikationen.

”Vi har ikke noget kirkeblad, så vi er i stedet synligt til stede i den digitale verden. På Facebook på hjemmesider og andre steder. Vi har ingen faste tidspunkter, her er ingen tilbagevendende søndagshøjmesse, så det er på de digitale platforme, at tingene meldes ud – først og fremmest,” forklarer Lars Lindgrav Sörensen.

Den 4. februar klokken 20.30 er der åbning af UngK. Det er i parentes bemærket også en indsættelsesgudstjeneste men først og fremmest en åbningsgudstjeneste for UngK – en åbningsevent.

”Her håber vi, at så mange som muligt tager hinanden under armen og kommer ned for at fejre det hele sammen med os,” siger Lars Lindgrav Sörensen.

Du kan læse mere om UngK på hjemmesiden: www.ungk.dk og på Facebook på siden: Ungdomskirken i Aarhus.

Skrevet af Martin Høybye