EnsomKirkens Korshærs nye julekampagne skal sikre de socialt udsatte i Aarhus en bedre jul. Kampagnen er lanceret sammen med Aarhus City Forening, der er en række butikker i Aarhus midtby, og den vil gøre det nemt for julehandlende at støtte Kirkens Korshærs sociale arbejde

Af Bo Billeskov Grünberger

Julen er hjerternes fest, men hvis man har det svært med familien og ikke har mange venner, så er julen en ensom tid, der kan være svær at komme igennem. Derfor arrangerer Kirkens Korshær hvert år juleaften for alle de, der lever på kanten af samfundet, og i år er Kirkens Korshær og Aarhus City Forening gået sammen om at gøre julen for de udsatte lidt bedre.

Giv 20 kroner ekstra

Kampagnen sker i samarbejde med en række butikker i Aarhus Midtby, og blandt andet Salling, Smarteyes og AROS har sagt ja til at være med i kampagnen. Kampagnen er helt enkel og skal gøre det nemt for de julehandlende at støtte et godt formål midt i juleindkøbene.

”Kampagnen går i sin enkelthed ud på, at når man gør sine juleindkøb, så skal man opfordres til at give 20 kroner ekstra, der ubeskåret går til Kirkens Korshær. Vi vil så bruge pengene til at give hjemløse og udsatte en god juleaften, og hvis der kommer flere penge ind, så vil vi lave noget opfølgende socialt arbejde, så det ikke bare stopper ved julen, men der måske også er til en sommerlejr eller andet arbejde i løbet af året,” siger Henriette Clausen, der er leder af genbrug og innovation hos Kirkens Korshær i Aarhus.

Og hvad er det så for en jul de udsatte i Aarhus kan se frem til? Ja, den er overraskende normal, kan Henriette Clausen løfte sløret for.

”Det sjove som folk har lidt svært ved at forestille sig er, at vores juleaftener egentlig foregår meget, som de gør hjemme i en almindelig familie: Vi mødes og går så til julegudstjeneste, og når vi så kommer tilbage, så er der snolder og konfekt. Så går vi om juletræet og synger julesange, og til sidst får vi gaver. Vi sørger selvfølgelig for, at der er gaver til alle, men den største forskel er nok, at der ikke bliver serveret alkohol.”

Kirkens Korshær støtter lokalt

Ud over julekampagnen har Kirkens Korshærs genbrugsbutikker naturligvis også gjort klar til juletiden. Og pengene, der kommer ind fra genbrugsbutikkerne, går ubeskåret til Kirkens Korshærs sociale arbejde.

”Det interessante ved Kirkens Korshær er, at vi støtter lokalt, og vi støtter dem, der er faldet gennem samfundets sikkerhedsnet. De penge, som kommer ind i butikkerne her i Aarhus, går til det sociale arbejde med de folk, som man ser på gaden her i Aarhus.,” fortæller Henriette Clausen.

Og går man med en nostalgisk juleånd, så er der håb i vente, for i Kirkens Korshærs genbrugsbutikker er chancen stor, hvis man er på udkig efter god gammeldags julepynt.

Genlys

”Alle butikkerne finder julekasserne frem i øjeblikket, og det er jo alt muligt godt – nærmest alt der er rødt eller har en nisse på sig. Der er ret god sandsynlighed for at finde mormors gamle juledug eller lignende,” smiler Henriette Clausen.

Genlys

Og så er der det nye projekt, der hedder Genlys. I al sin enkelthed er det omsmeltede stearinlys fra bl.a. kirker, der har fået nyt liv som nye lys, og Kirkens Korshær opfordrer gennem kampagnen ”Vi tænder lys –i mørket” til at være sammen om at gøre noget for de udsatte i Aarhus.

”Genlys er et ret spændende projekt, hvor vi har haft to arkitektstuderende til at gentænke et område inden for Kirkens Korshær. De faldt så over de her stearinlys, der er blevet omsmeltet gennem de sidste 30-40 år af lysestumper primært fra kirker. De frivillige har så støbt dem om og givet dem alverdens forskellige former og farver,” forklarer Henriette Clausen og uddyber:

”Pigerne fra arkitektskolen tænkte, at det skulle være lidt skarpere og at indpakningen ikke skulle være cellofan med bastbånd. De lavede så et utrolig flot projekt, som de kaldte genlys, hvor de gav lysene nogle nye farver og bestemte sig for nogle former, der fungerede. Indpakningen er i genbrugspapir, og de bliver pakket ind af indsatte i Aarhus Arrest.”

Har du lyst til at komme i julestemning og samtidig støtte en gruppe medmennesker, der ikke har det let her i juletiden, så giver Kirkens Korshær dig muligheden.