FolkekirkesamvirketFlere kirker i Aarhus og omegn tilbyder sorggrupper, hvor pårørende og efterladte kan komme og blive en del af et fællesskab om sorgen. Sorggrupperne er ledet af frivillige, men niveauet er højt, og det hjælper at blive en del af en gruppe af ligesindede, mener Susanne Lauritsen, der er sorggruppeleder ved Mårslet Kirke

Af Bo Billeskov Grünberger

At miste sin ægtefælle, et nært familiemedlem eller en god ven kan være et hårdt slag, og det kan være svært at komme videre bagefter. Ofte kan man også føle, at man står alene med sorgen, enten fordi andre reagerer anderledes på sorgen, end man selv gør, eller fordi man simpelthen står alene tilbage uden nogle nære at tale med.

Fælles om sorgen

At blive en del af en sorggruppe er en mulighed, hvis man har brug for at fortælle nogen om al den sorg, man går rundt med indeni. Og også fordi det kan være rart at høre, at andre oplever sorgen på samme måde, som man selv gør.

Susanne Lauritsen

Susanne Lauritsen er sorggruppeleder i Mårslet sogn

”Det at høre at andre har det på samme måde som en selv er rart. Man kan tænke ’Jeg har sådan en lyst til at snakke med den afdøde’, eller ’nej, hvordan kan jeg tænke det? Er jeg unormal?’ Og der kan man så få at vide, at sådan har andre det også, og at det ikke er unormalt at tænke sådan. Bare det at få bekræftet, at de tanker man går med er helt normale er rart,” fortæller Susanne Lauritsen.

Susanne Lauritsen har været leder af sorggruppen i Mårslet siden 2012, og hun har oplevet mange forskellige folk, der har opsøgt hendes sorggruppe, både unge og gamle, lokale og folk, der kommer længere væk fra.

”Det er mennesker, der har mistet ægtefæller, en god ven, far eller mor. Det er dem, der typisk kommer i sorggruppen, og det er meget blandet, om det er unge eller gamle. De kan være i 30’erne eller 40’erne, men de kan også være sidst i 70’erne. Det gør ingenting, at gruppen er blandet, og at der både sidder en i midten af 30’erne og en i slutningen af 70’erne”

Frivillige men seriøse gruppeledere

Det er gratis at blive en del af en sorggruppe, og selv om det er frivillige, der driver sorggrupperne, så er gruppelederne først igennem en samtale hos Folkekirkesamvirket, der koordinerer sorggruppearbejdet, og gruppelederne tilbydes også supervision og efteruddannelse.

”Den gode vilje er ikke nok, for det er noget andet end at hjælpe med at brygge kirkekaffe. Men har man et godt fagligt afsæt og livserfaring, så kan vi så tilbyde noget supervision og litteratur oveni. Det er meget få, som vi har måttet afvise som sorggruppeledere, og det siger også noget om, at de som melder sig også har en god selvforståelse for, hvad de kan påtage sig,” forklarer Flemming Lindeløf Rasmussen, der er sekretariatsleder hos Folkekirkesamvirket.

Har du lyst til at komme med i en sorggruppe, eller er du bare nysgerrig, så er du velkommen til at kontakte Folkekirkesamvirket på e-mail: folkekirkesamvirket@gmail.com eller tlf.: 24 815 817. Her kan du få svar på dine spørgsmål og måske blive henvist til en sorggruppe i nærheden af dig. Du kan også besøge hjemmesiden sorggrupperikirken.dk, hvor du bl.a. kan se et kort over, hvor sorggrupperne findes.