Temperaturmåling inden skole

Skolebørn står i kø for at få målt deres temperatur, inden de kommer ind i skolen. Foto af Alex og Mette Bjergbæk Klausen

Ebolaudbruddet har efterladt Sierra Leone i endnu større fattigdom og med et sundhedsvæsen i knæ. Sygdommen har haft en høj pris, og den har ændret noget grundlæggende ved måden folk er sammen på, beretter to præster, der er udsendt af Mission Afrika

Af Bo Billeskov Grünberger

I efteråret mødtes jeg med Alex og Mette Bjergbæk Klausen, der netop var vendt hjem fra Sierra Leone, hvor de arbejder med kirkeopbygning i et land, der stadig kæmper for at komme på fode efter mange års borgerkrig. Alex og Mette er nu efter et halvt års tid i Danmark tilbage til Sierra Leone, der er stærkt præget af det sidste års tid med ebolaens hærgen.

Mange er trætte

Efter at have været væk fra Sierra Leone i et halvt års tid, var det et land, der på mange måder lignede sig selv, der mødte Alex og Mette. Alligevel var der små tegn på, at noget har ændret sig.

”Sierra Leones trafik ligner sig selv. Det er den samme hektiske aktivitet, vi møder i dagligdagen. Men nu ser vi generelt flere firehjulstrækkere med sundhedspersonale fra en række forskellige internationale organisationer. Der er sundhedstjekpoints flere steder, hvor man får tjekket sin temperatur med elektronisk lasertermometer,” fortæller de.

Sundhedsvæsnet i Sierra Leone er i knæ. Foto af Alex og Mette Bjergbæk Klausen

Selvom Alex og Mette har været i kontakt med venner og bekendte i Sierra Leone mens de selv var i Danmark, så har det ikke været helt nemt at følge med i, hvad der skete i landet.

”Det er en stor lettelse omsider at være tilbage i Sierra Leone. Mens vi var i Danmark prøvede vi efter bedste evne at følge situationen gennem forskellige medier og en masse telefonsamtaler til vores kollegaer på stiftet. Men det er svært at følge med, når man er på afstand. Det er svært at mærke stemningen og vurdere situationen i landet.”

Alex og Mette mærker også på de folk, de møder, at ebolaen har haft en høj pris, og at landets karantæne og de mange restriktioner har vækket mange dårlige minder.

”Mange er trætte, fordi de har været igennem en længere periode med en lang række restriktioner. Den øgede militære tilstedeværelse og karantænezonerne har mindet folk om tiden under borgerkrigen,” siger de.

Man rører ikke hinanden

Der er stadig ebola i Vestafrika, men før var befolkningen ikke opmærksomme på smittefaren ved berøring, og det førte til en hurtig udbredelse af ebola. Nu er man til gengæld meget opmærksom på at holde afstand.

”Man rører ikke ved hinanden og man giver ikke længere hinanden et håndtryk eller et kram. Det er underligt i et land, hvor man er vant til at udtrykke sin hjertevarme på en meget fysisk håndgribelig måde. Nu foregår det hele på afstand. Udenfor alle butikker – og i det hele taget alle steder – er der spande med klorvand og kunder opfordres til at vaske hænder, inden de bevæger sig ind i butikkerne,” siger de.

Ebola er endnu ikke udryddet, og Alex og Mette fortæller, at der dagligt meldes om nye smittede, selvom tallet af smittede er faldet fra 500 nye smittede pr uge i december til 12 i dag. Så ebola er tydeligt på retur, men de gode nyheder har haft den uheldige konsekvens, at man nogle steder er begyndt at slække på procedurerne, så sygdommen får mulighed for at vende tilbage. Det hjælpes ikke af, at sundhedssystemet i Sierra Leone er gået fra slemt til værre.

Isolationsenhed uden for klinikken i Kangahun. Foto af Alex og Mette Bjergbæk Klausen

Før ebolaen ramte Sierra Leone var det et fattigt land, og sundhedsvæsnet fungerede ikke ret godt. Men efter et år med ebolaens rasen er mange læger og sygeplejersker døde af sygdommen, og sundhedsvæsnet ligger ned, som Alex og Mette beskriver det. Sygdommen har også betydet, at landets store økonomiske vækst er afløst af negativt vækst. Investorerne bliver væk, og det er katastrofalt oven i landets andre ulykker.

”Det vil tage lang tid at komme på fode igen – og det vil tage endnu længere tid at genetablere tillid, så turisterne igen får lyst til at besøge det smukke land med de fantastiske strande og spændende natur. Når investorer og turister bliver væk vokser arbejdsløsheden, og fattigdommen bliver tydeligere. Der er flere tiggere på gaderne end tidligere – elendigheden er blevet mere synlig,” fortæller de.

Forbudt selv at holde begravelse

Den opgave, der ligger foran Mette og Alex, er nu ændret radikalt. Hvor deres tid før gik med at opbygge kirker og uddanne præster, er der nu en masse andre opgaver, der trænger sig på.

”Lige nu prøver vi at få etableret mindegudstjenester forskellige steder i stiftet, så folk der har mistet familie og venner under den lange krise kan få mulighed for at få taget ordentlig afsked. I lang tid har det ikke været muligt at planlægge begravelser,” forklarer Alex og Mette.

Det er forbudt selv at arrangere en begravelse, beretter de, og det betyder, at folk er nødt til at tilkalde et begravelsesteam, der sørger for at begravelsen afvikles forsvarligt. Det skyldes, at begravelser før hen var en primær kilde til smitte, fordi der er tradition i Sierra Leone for at røre ved liget, når man tager afsked.

Men selvom der er mange nye opgaver, så har Alex og Mette ikke opgivet deres teologiske undervisningsprogram.

”Vi håber snart at kunne fokusere fuldt ud på vores teologiske træningsprogram – og allerede i maj skal vi i gang med et af de undervisningsforløb, som vi tidligere har måttet udskyde på grund af ebola-udbruddet,” skriver de.

Kunne du tænke dig at følge med i Alex’s og Mettes liv i Sierra Leone, så skriv til dem på abk@missionafrika.dk, så vil du modtage deres nyhedsbrev, som de udsender regelmæssigt.