Jeppe Bach NikolajsenDanmark er ikke et kristent land, mener teolog og forsker. Han afviser, at kristendommen kan bruges til at sige, at mennesker af anden tro er mindre danske. I stedet peger han på, at et kendetegn ved kristendommen bør være, at den giver plads til, at folk kan vælge et andet religiøst ståsted end det kristne

Af Bo Billeskov Grünberger

Med en ny debatbog vil forsker bidrage til debatten om folkekirkens position og opgaver i et samfund, der bliver mindre kristent og hvor andre religioner får øget tilslutning. Det er på tide at denne debat fremmes, og det er på tide at man melder ud, at kristendommen ikke skal tages som gidsel i en snak om, hvad det vil sige at være dansker, mener han.

Plads til folk med en anden tro

Noget, der bør kendetegne den kristne kirke, er at den giver plads til folk med en anden tro, mener Jeppe Bach Nikolajsen, der for nylig udgivet debatbogen ”National kristendom til debat”. Kirken svigtede, da den var statskirke og blev en del af statsmagtens undertrykkelse af folkets ret til at tro og tænke frit, mener han.

”Det var naturligvis ikke alt, der var falsk ved kristendommen, da den var statsreligion, men kristendommen fik en totalitær skikkelse, der efter min mening ligger den kristne tro fjernt. Den totalitære form, som kristendommen tog i enevældens tid, var i konflikt med den kristne tro og tradition. Kirken må hele tiden spørge sig selv, om man er tro mod den kristne tro og tradition – også i dag. Og der er min bog et udtryk for et bidrag til en debat, der handler om, hvad det vil sige, som kristen kirke at være tro mod sin kristne tro.”

Spurgt direkte mener Jeppe Bach Nikolajsen heller ikke, at man bør sige, at Danmark er en kristen nation. Det ligger kristendommen fjernt at undertrykke andre menneskers frie valg, siger han.

Jeppe Bach Nikolajsen udgav for nylig en debatbog om nationalitet og kristendom

”Jeg mener, man bør tage afstand fra at sige, at Danmark er et kristent land. Efter min mening er det totalitært og diskriminerende, fordi det ikke tager hensyn til, at der findes mange muslimer, ateister og agnostikere i Danmark. Jeg vil hellere sige, at kristendommen har spillet en væsentlig rolle for Danmark, og at størstedelen af danskere betragter sig selv som kristne.”

Styrkelse af debatten om folkekirken

Jeppe Bach Nikolajsen ønsker at styrke en debat i folkekirken om, hvad man gør, nu hvor man ikke længere er kirke i et land med bare én religion.

”På en lang række områder drøfter man den nye virkelighed, som man er en del af. Det gælder inden for pædagogik og psykologi. I politik har man også lige nu en markant drøftelse af, hvad kristendommens rolle i samfundet er. Derfor synes jeg også, det er naturligt, at man også teologisk forholder sig til, hvad kirken skal stille op,” mener Jeppe Bach Nikolajsen.

Han peger på, at Danmark har ændret sig rigtig meget det seneste århundrede. Hvor mere end 98% af befolkningen var medlem af folkekirken i 1921, døbes der i dag kun omkring 60% af alle nyfødte. Folkekirken befinder sig altså i et samfund, der bliver mere multikulturelt og mere multireligiøst, men Jeppe Bach Nikolajsen ser det ikke kun som et problem – snarere som en mulighed for at folkekirken får diskuteret, hvad det vil sige at være kirke. Han har selv et par bud:

”Noget man bør kunne kende den kristne kirke på, er at den er tjenende. Kirken må kunne kendes på, at den hjælper nødstedte og fattige, og at den handler godt mod andre mennesker i det her samfund. Det sker f.eks. gennem Kirkens Korshær, Blå Kors eller mange af de andre diakonale institutioner, der ligger i den kristne tradition,” forklarer han.

Et andet kendetegn kan være oplæring. Kirken kan sætte ind ved uddannelse af børn og unge i, hvad det vil sige at være kristen. Der påhviler kristne forældre et meget større ansvar for at børn får en ordentlig indføring i kristendommen end for 50 år siden, mener Jeppe Bach Nikolajsen.

Han håber, at hans debatbog vil kunne pege på nogle af de muligheder, der åbner sig for folkekirken i disse år. Han mener, at det er vigtigt for kirken at besinde sig på, hvad det vil sige at være kirke, at fremstå tydeligt som en kirke.