Rita Elmounayer1-001”Stort set alle i Mellemøsten har adgang til satellit-tv. Også i flygtningelejrene. Med SAT-7-programmerne bruger vi den indgang til at bringe budskab om håb for fremtiden ind til et folk, der lever en håbløs tilværelse,” sagde Rita Elmounayer fra den kristne satellit-tv-station SAT-7, da hun besøgte SommerOase 2015 i Odder

Pressemeddelelse Af Anne Sofie Bjørn Bitsch, Mission Afrika

Den kom snigende i løbet af 1975. Gejsten.

Faderen havde købt et tv, som han satte ind midt i hjemmets beskyttelsesrum, så den dengang seksårige Rita Elmounayer og hendes et år yngre lillesøster kunne blive afledt under de voldsomme bombardementer fra Den Libanesiske Borgerkrigs første år.

Strøm var der sjældent, så det sort-hvide-tv var forbundet til et bilbatteri.

”Hver gang bombadementerne tog til udenfor, kom min far og skruede op for lyden, så vi kunne fokusere på en verden, der var anderledes end vores egen. Måske var det en fantasiverden, men det hjalp os og gjorde os begge meget passionerede omkring tv. Især tv-programmer med et budskab,” fortæller Rita Elmounayer.

Tiden er skruet frem til juli 2015. Den lille pige fra Libanon er blevet voksen og besøgte i sidste uge det kristne stævne SommerOase ved Rudehøj Efterskole i Odder for at dele sin fortsatte passion for tv.

I dag er hun direktør for den kristne satellit-tv-station SAT-7’s arabiske kanaler, der via satellit sender håb og trøst ud til millioner af mennesker i Mellemøsten. Og lige så meget, som hun brænder for tv-stationens kristne programmer, lige så meget begræder hun situationen i den konflikthærgede region.

”Jeg kommer fra en region med store prøvelser,” konstaterede hun foran flere tusinde mennesker i det store telt på stævnets festaften og igen dagen efter til et mindre eftermiddagsseminar i Mission Afrikas SAT-7-telt på stævnepladsen.

Ingen kan betvivle det udsagn. I skrivende stund er flere end fire millioner mennesker flygtet fra borgerkrigen i Syrien. Langt de fleste befinder sig i nabolandene Libanon (1,2 millioner), Tyrkiet (1,8 millioner) og Jordan (700.000), hvor de bor i teltlejre eller i faldefærdige bygninger. Dertil kommer flygtningene fra Irak. Og fra Yemen. Og så er der dem, der snart ikke længere ved, hvor de kommer fra.

Rita Elmounayer2-001Kamp mod ekstremisme

”De flygtningelejre… Du har ikke lyst til at lade noget menneske bo der. Lugten. Affaldet. Børn, der løber rundt i skidt og mangler noget at tage sig til. De mennesker, der bor der, er jo mennesker som dig og mig. De ønsker egentlig bare at gå i skole, elske, blive gift, få børn og leve deres liv i fred,” fortalte Rita Elmounayer videre under eftermiddags-seminaret.

”Da jeg besøgte en flygtningelejr i Libanon i marts 2014, kom en lille dreng løbende hen til mig. Han havde en skoletaske på ryggen, som han tog af og åbnede. ”Se,” sagde han og pegede ned i tasken. ”Den er helt tom. Jeg vil så gerne gå i skole igen”. Mit hjerte græd for ham og for hele den tabte børnegeneration i Mellemøsten og Nordafrika”.

SAT-7 sender kristent tv til omkring 15 millioner seere i regionen. Men det er især børnene, som Rita Elmounayer har tabt sit hjerte til.

”Hvis vi ikke forsøger at gribe ind, ender vi med en generation af børn helt uden uddannelse. Og dét er mere end at lære matematik. Uddannelse er også at lære om sameksistens, forsoning og borgerrettigheder, så man evner at reflektere over sit samfund og sin plads i samfundet. Ellers kan man blive et let offer for ekstremistiske kræfter som Islamisk Stat, Al-Shabaab og Boko Haram.”

”Derfor er min favoritkanal helt klart SAT-7 KIDS, der gennem sine farverige programmer sender håb til Mellemøstens børn. Med programmet ”My School” sender vi for eksempel kvalificeret matematik-, arabisk- og engelskundervisning hver formiddag, og vi har planer om at udvide sendetiderne, hvis vi får penge til det,” sagde Rita Elmounayer.

Et kristent fællesskab i cyberspace

Tv-billeder fra Mellemøsten afslører ofte et hav af paraboler i selv de værste ruinbyer og de hårdest ramte konfliktområder. Satellit-tv er derfor en særdeles snedig vej ind i regionen.

”Stort set alle i Mellemøsten har adgang til satellit-tv. Også i flygtningelejrene. Med SAT-7-programmerne bruger vi den indgang til at bringe budskab om håb for fremtiden ind til et folk, der lever en håbløs tilværelse. Gennem programmerne viser vi de forfulgte kristne, at de er en del af et fællesskab, og vi viser muslimerne, at der findes en kærlig og tilgivende Gud. Dét er et arbejde, der giver mening.”

Som syv-årig mistede Rita Elmounayer sin mor på grund af manglende medicinsk behandling i et smadret libanesisk sundhedssystem. Faderen var i krig som medlem af en kristen militsgruppe og derfor sjældent hjemme hos hende og søsteren. Rita Elmounayer begræder derfor ikke Mellemøstens lidelser på afstand; hun har mærket dem på egen krop. Og dét mærkede deltagerne på SommerOase 2015 i sidste uge.

”Jeg har ikke hørt om SAT-7 før, men det er jo et fantastisk arbejde, I gør. Hver gang vi hører om Mellemøsten i medierne, hører vi om Islamisk Stat og andre ekstremister. SAT-7 er en helt anden historie om lokale producere og journalister, der skaber håb, bygger bro gennem dialogprogrammer og gør en konkret forskel for millioner af seere. Den historie skal da bare ud over rampen,” sagde en deltager efter Rita Elmounayers eftermiddagsseminar i SAT-7-teltet.

SommerOase 2015 løb af stablen fra den 11. til den 18. juli og lykkedes med at samle en flot gave på omkring 190.000 kroner ind til Mission Afrikas SAT-7-engagement.

Skrevet af Bo Grünberger

Jeg har gennem en årrække arbejdet med kommunikation i folkekirken, hvor tro, diakoni og kultur har min særlige interesse.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *