Verdens uretfærdighedSelv helt små børn kan i dag ikke undgå at møde billeder og historier om flygtninge, naturkatastrofer, krig, sult og anden elendighed i verden. Nye film skal hjælpe børn med at forholde sig til og snakke om verdens uretfærdighed. Læs mere om filmene her og se to klip fra filmene

Pressemeddelelse fra Danmarks Kirkelige Mediecenter

Har du nogensinde overvejet, hvor heldig du er, at du og din familie er født lige netop her? Af alle steder i verden er du havnet netop her på kloden. Så heldige er alle ikke. Men vi vælger jo ikke selv, hvor i verden, vi bliver født.

Når man snakker med børn om andre børn, der må sulte, ikke kan gå i skole eller må flygte fra deres hjem, vil de ofte sige: Det er uretfærdigt. Og det er da uretfærdigt, at alle ikke har mad nok, rent vand, eller en far og mor til at læse godnathistorie om aftenen. At nogle er født et heldigt sted i verden, og andre ikke. Men hvordan kan man overhovedet forholde sig til og rumme verdens uretfærdighed, når man er 5-10 år? Og hvordan forholder man sig som voksen til spørgsmål som: ”Kan vi ikke bare sende en af mine fodbolde ned til dem”? Eller: ”Hvorfor skal de sulte, når vi har et helt køleskab fyldt med mad”?

Historier om verdens uretfærdighed består af 9 film med Sigurd Barrett og tøjdyrene Snapper og Topper. Her møder børnene tøjdyret Topper, der er taget til Afrika for at møde en række børn, der trods udfordringer med manglende rent vand, skolegang eller medicin, viser sig at være super seje. Topper snakker med børnene, og sender historier hjem til sin kusine Snapper og Sigurd Barrett. Snapper hjælper med at stille alle de spørgsmål, man som barn sidder med, og hendes indignation og fjollerier giver børnene mulighed for at spejle sig i hendes reaktioner, og kapere de ofte tunge og følsomme emner. Sigurd sætter emnet ind i en dansk dagligdag, hjælper med at forklare de ofte svære emner, og peger på muligheder for at handle, så det hele ikke bliver alt for håbløst.

– Emnerne er alvorlige og komplicerede, men børn kan godt klare det. De ved jo godt, at verden ikke er retfærdig. De ved godt, at alle børn ikke er lige så heldige, som de selv er, og deres naturlige reaktion er, at vi må gøre noget. Derfor er det vigtigt, at filmene også lægger op til håb, handling og samtale, siger Sigurd Barrett, og fortsætter: – Forhåbentlig giver filmene lejlighed til mange gode samtaler mellem børn og voksne, og viser børnene, at de ikke skal tage hele verdens uretfærdighed på deres små skuldre, man at de godt kan gøre en forskel, selv om de er børn.

Historier om verdens uretfærdighed er et ulandsoplysningsprojekt for børn udviklet og produceret af Danmarks Kirkelige Mediecenter og Folkekirkens Nødhjælp. Motivationen bag projektet er at kunne tilbyde de idebestemte og kirkelige børne- og ungdomsorganisationer, skoler, institutioner, sogne og andre interesserede et materiale, der i børnehøjde sætter fokus på nogle af denne verdens uretfærdigheder. Et materiale, der på en gang formidler viden, og som engagerer og derigennem kan danne udgangspunkt for handling. Historier om verdens uretfærdighed bygger på en ide om, at vi alle har et ansvar for den verden, vi lever i og dermed for at gøre den til et bedre sted – for alle. Materialet kan bruges i forbindelse med alt fra børneklubber og minikonfirmander til sognelejr, sogneindsamling eller lignende.

For yderligere kontakt journalist og idemand Rikke Bøgh, rb@dkm.dk, 2348 3617, eller producer og idemand Søren Johan, sj@dkm.dk, 2172 1709.