Peter Worm MadsenMange mennesker lever deres liv fanget bag hjemmets fire vægge. Et besøg hos dem kan være livsforandrende, og vores samfund trænger til, at vi igen begynder at nærme os hinanden, mener Peter Worm Madsen

Af Peter Worm Madsen

Jeg møder en mand hver uge, der hader sit liv. Gider det ikke længere og ser ikke noget formål med at skulle have en dag mere. ”Hvorfor?” spørger han mig når jeg besøger ham. ”Min familie vil mig ikke, naboerne gider ikke snakke med mig og venner har jeg ikke hørt fra i flere år!” Jeg forsøger at lytte og vise forståelse, når han hver uge viser sin ensomhed gennem vrede mod ”de andre”, der ikke besøger ham mere. Jeg ser på ham og forsøger ikke at vise medynk, for dét vil han ikke have. Men jeg har ondt af ham, ondt med ham, eller hvad man siger. For det mest spændende for ham ugentligt, er besøget hen til plejehjemmet eller op til tankstationen efter smøger.

Jeg undrer mig over de mange historier i vores sogn, der ligner denne mand. Bag dørene i opgange og i små 60’er-villaer gemmer der sig mennesker vi måske sjældent ser, men alle omkring dem ved at de er der. Vi ved måske godt at de har det skidt, ikke får så meget besøg og måske ser vi tydeligt på deres have, at de har opgivet at holde havens mylder af liv og buske nede. Det hele er uoverskueligt og ejendommen viser sandsynligvis dens beboers indre.
Et besøg vil være livsforandrende.

Men hele samfundet, oplever jeg, er på vej væk fra hinanden! Alt i vores relationelle system er ved at ændre sig til båse og lokaler, hvorfra vi kan kommunikere med hinanden uden at møde hinanden. Ved det. Det er ikke ny viden det her. Men jeg ser bare at det begynder at blive en normalitet for os og at vi nu undrer os når der bankes på døren – for havde vi aftalt et møde med én gennem facebook?

Om efteråret og det tidlige forår holder naturens luner os inden døre og styrker vores afstand mellem hinanden. Sommeren får os til at lukke dørene op, og der sker generelt en forbedring af naboskaber, fællesskaber og samtaler opstår.

Men jeg skal hele tiden passe på med ikke at falde ned i ”kisten bag de fire vægge”, som jeg kalder vores hjem. Dér kan jeg være sikker, tryg og styre omstændighederne, men de samme fire vægge kan samtidig fraholde mig fra at møde min næste, min ukendte nabo eller en person der kan berige mit liv.

Diakoni er kirkens omsorg for den udsatte og det starter generelt med en mentalitet. Et valg for resten af et forventet liv, hvor man ønsker at fokusere på en værdi, der tilgodeser min næste eller den udsatte – hele tiden. Og dette kræver at jeg kommer ud af kisten, opstår til denne nye mentalitet og viser Guds kærlighed til min nabo, min vej, området, bydelen og så videre.

Jeg besøger stadig manden og forsøger at komme med ideer, der kan føre ham ud af ”kisten” (hans hus) og ud i byen. De sidste mange uger har jeg taget bilen med og inviteret ham på kaffe på forskellige små lokale caféer i det nordlige Aarhus. Det er en god oplevelse og hans sanser flyver med på rejsen ud i den verden han ikke har set i mange år. Samtidig forsøger jeg både at finde flere besøgsvenner til ham, samt invitere ham med til de mange fællesskaber der findes i kirken hvor han vil møde alderssvarende nye mulige venner.

Mit håb er, at de mennesker ude i Østjylland, der måske har levet en indesluttet ”kiste”-agtig tilværelse, kan få hjælp til at bryde ud af kisten, møde nye mennesker og fællesskaber, før den sidste kiste lukker låget og sømmene forsegler muligheden fra at møde nyt i dette liv.
Måske har personen endda haft mulighed for, gennem kirkens diakonale tilbud og fællesskaber, at se et glimt af et nyt liv, på trods af låget på den sidste kiste.
Dette er det store, ved kirkens diakonale opgave.

Peter Worm Madsen er cand. theol. fra Aarhus Universitet og Pastoralseminariet efterfølgende. Peter Worm Madsen arbejder som diakonal medarbejder ved Christianskirken, og har tidligere været frivilligt engageret i diakonalt arbejde ved Krisecenter for Voldsramte Kvinder, ACT-arbejdsdag i Gellerupparken 2009, grundlægger af Godhedsdag samme sted i 2010 og 2011 og grundlægger af arbejdsgruppen VivaCity i Åbyhøj i 2008, der besøgte private med praktisk arbejde. Peter Worm Madsens personlige blog kan læses her