Julia Mission ØstFamilierne gemmer dem væk. Samfundet udstøder dem. Mission Øst får børn og unge med handicap frem i dagens lys og sørger for lægehjælp, genoptræning, og adgang til undervisning. En udstilling på bibliotekerne i Aarhus fortæller deres historier

Pressemeddelelse

I Tadsjikistan bliver børn med handicap gemt væk. I Armenien bliver deres forældre bebrejdet for at have sat dem i verden. Og i Nepal bliver personer med handicap set som ubrugelige. I de barske bjergegne er fattigdommen så stor, at der sjældent er mad nok til hele familien.

Det gør den danske hjælpeorganisation Mission Øst noget ved. I Armenien og Tadsjikistan får børn med handicap genoptræning og professionel lægehjælp i særlige centre. I Nepal inkluderes personer med handicap i læsegrupper og katastrofeforberedelse på lige fod med alle andre.

En ny udstilling på bibliotekerne i Aarhus viser, hvad det betyder for børn og unge med handicap at blive anerkendt i familiens, skolens og landsbyens fællesskab. Udstillingen løber frem til den 12. juni.

Her kan man møde fireårige Julia fra Armenien, som har en spastisk lammelse og kommer på Mission Østs center tre gange om ugen. Nu har hun blandt andet lært at tale, og hendes mor Anush håber, at hun også snart kommer til at gå.

Her kan man møde Pokiza fra Tadsjikistan, som måtte stoppe i skolen, fordi hun ikke kunne tale. De andre børn bankede hende, og mange i familien vil ikke kendes ved hende. Nu bor Pokiza hos sin farmor og får hjælp til at komme videre af Mission Østs advokat.

Jordskælvet i Nepal sidste år ramte personer med handicap særlig hårdt. Kamala sad alene i sin kørestol uden kontakt til venner og familie. På et stadion i Kathmandu fandt hun andre kørestolsbrugere i samme situation. Gennem en lokal handicap-organisation fik de alle mad og medicin. Mission Øst sørgede for rent drikkevand.

Udstillingen giver et unikt indblik i de svære vilkår, som personer med handicap må leve med hver eneste dag. Men den viser også håb og glæde, når et tabu bliver brudt, og mulighederne åbner sig – bl.a. med hjælp fra gavmilde danskere gennem Mission Øst.

Udstillingen er et oplysningsprojekt med støtte fra Civilsamfund i Udvikling (CISU), der uddeler midler under Udenrigsministeriet. Flere af projekterne er støttet gennem CISU. Derved har danske statsborgere været med til at gøre livet bedre for børn og unge gennem de danske udviklingsmidler.

Skrevet af Bo Grünberger

Jeg har gennem en årrække arbejdet med kommunikation i folkekirken, hvor tro, diakoni og kultur har min særlige interesse.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *