"Grundtvig var ikke kun præst i kirken, han var præst for hele landet," siger dr. Tong Wing-Sze

“Grundtvig var ikke kun præst i kirken, han var præst for hele landet,” siger dr. Tong Wing-Sze

I begyndelsen af august kom en lille gruppe på 14 kinesere fra Hong Kong på besøg i det østjyske. Besøget udsprang af længere tids forbindelse mellem det kristne center, Tao Fong Shan og folk fra det mellemkirkelige arbejde i Aarhus Stift. Der var tale om et decideret kulturmøde, og især var Grundtvig interesseområdet, fordi kineserne er meget optagede af hans sammenkobling mellem kristendom og national identitet.

”Grundtvig var ikke kun præst i kirken, han var præst for hele landet. Han brugte forskellige redskaber til at gøre både samfundet og kirken bedre: uddannelse, salmesang, grundloven, demokratiske ideer mm. Det inspirerer os at kirken på den måde kan gøre mere end blot sørge for dåb, konfirmation, gudstjenester, begravelser og sådan,” fortæller dr. Tong Wing-Sze, som leder det kristne center.

Første møde med en helt anden kultur

Kineserne lærer af Grundtvig, når de søger efter en særlig kinesisk kristendom, mener Edward Broadbridge

De fjorten besøgende fra Hong Kong var en blandet flok. Her var både baptister, anglikanere, katolikker, folk fra frikirkerne og lutheranere, og for en del af dem var det første gang, de var i Europa. Derfor var det også deres første møde med en kultur, der er meget anderledes end den, de kender fra Hong Kong.

”Jeg er meget glad for Danmark, og jeg vil gerne udvide mit syn på verden og opleve mere. Især vil jeg gerne nyde de få dage her i landet, fordi der er så fredfyldt. I Hong Kong er livet meget stressende og alle har så travlt hele tiden – de går endda hurtigt. Her kan vi tage det mere roligt og nyde livet. Det er jeg meget glad for, ” siger Christine, der selv tilhører en pinsekirke i Hong Kong.

Grundtvig har særlig interesse

Edward Broadbridge er meget optaget af det mellemkirkelige arbejde. Han og hans kone, Hanna, har i mange år arbejdet på at skabe forbindelser mellem den Danske Folkekirke og kirker i udlandet. Ideen til besøget fra Hong Kong kom, da de besøgte byen tilbage i januar og holdt foredrag om Grundtvig og det moderne Danmark. Her mødte de lederne dr. Tong Wing-Sze og Isaac Wong fra Tao Fong Shan.

”De er så åbne for indtryk – de suger dem til sig. De bor i en storby, hvor alle har 15-20 kvadratmeter for sig selv, og så kommer de til Mariager, hvor der er så meget plads. De er ret betagede af den danske levemåde – vi er ikke så pressede, og der er tid til at snakke og spise sammen – at føle luft under vingerne,” siger Edward Broadbridge.

Det er særligt Grundtvig, som har kinesernes interesse, for de ser hos ham en særlig evne til at skabe en kirke ud fra den nationale identitet, og det er det, der mangler i Hong Kong og andre steder i Kina. Og her er det blandt andet Grundtvigs salmer, der er med til at skabe denne særlige forbindelse mellem kirke og nationalitet. Fem af Grundtvigs salmer er at finde i salmebøgerne i Hong Kong, og det oplevede Edward Broadbridge selv, da han besøgte byen sidst.

”Kineserne har ikke en fælles kirke, som vi forstår det. Det har været missionærerne, der er kommet med hver sine bud, og så blev der oprettet en række kirker for 100-150 år siden. Missionærerne afleverede nogle rigtig gode salmer til kineserne, som de stadig synger og er glade for. Vi sang i januar i Hong Kong Grundtvig på kinesisk, ’Dejlig er den himmel blå’. Kirkerne gik så under jorden under kommunismen og Mao Zedong, men nu er det ved at blomstre igen. De har bare ikke stærke rødder, udover i missionskirkerne, så de forsøger at finde en  form for en decideret kinesisk kristendom, og det er så i sin spæde begyndelse,” fortæller Edward Broadbridge.