For to år siden tog Teologi på Aarhus Universitet initiativ til en ny kandidatuddannelse i Diakoni. Nu er de første kandidater i diakoni så uddannet, og forude venter en opgave for de nyuddannede med at prøve deres uddannelse af i praksis.

Praktiker med stort P

Johanne Moesby Vincenti er uddannet diakon, men efter en årrække på arbejdsmarkedet var hun klar til, at der skulle ske noget nyt. Da hun læste om den nye kandidatuddannelse i diakoni vidste hun, at det var det, hun skulle.

Johanne Vincenti_crop

Johanne Moesby Vincenti

”Det var vildt skræmmende. Jeg har altid set mig selv som praktiker med stort ’P’, så det med at skulle læse på universitetet og læse mange bøger… I de første fjorten dage var jeg i panik og var helt sikker på, at det gik aldrig, fordi der var så meget at læse. Men så sagde Peter Lodberg (dr.theol. og underviser på uddannelsen, red.) til mig, at jeg skulle tage det stille og roligt, og nå vi så kom til efterårsferien, så skulle vi nok kigge på det igen. Men da vi så kom til efterårsferien, var jeg jo allerede godt i gang med at læse, og der var der slet ikke noget problem længere,” fortæller hun.

Selvom hun som diakon allerede havde haft noget teologi, så rummer den nye kandidatuddannelse i diakoni elementer, som virkelig kan bruges af diakoner, mener Johanne Moesby Vincenti.

”Jeg er blevet styrket i min teologi i forhold til det diakonale – der er jeg simpelthen blevet skarpere i forhold til det, jeg kunne i forvejen. Vi har også haft undervisning, som var mere samfundsorienteret og handlede om organisation og ledelse, og det tænker jeg, at det kan man bruge, hvis man skal ud og lave projekter eller være i en mellemlederstilling,” siger Johanne Moesby Vincenti.

Johanne Moesby Vincenti har længe arbejdet med voksne udviklingshæmmede, og hun skrev netop også et speciale, der mundede ud i et egentligt projekt, som kirker rundt om i landet kan tage op og bruge, hvis man i kirkerne ønsker at have tilbud for voksne udviklingshæmmede. Projektet hedder Kirke, Sang og Sæbebobler, og du kan læse mere om det her.

”Jeg synes, det kunne være fantastisk, hvis jeg kunne blive ved med at arbejde med projektet ’Kirke, sang og sæbebobler’. Det ville være min drøm, og jeg har lige nu et lille samarbejde i gang med nogen, som måske kan hjælpe mig med at få den drøm til at gå i opfyldelse,” fortæller hun.

Bredt sammensat gruppe af studerende

Fra universitetets side har man været spændt på, hvordan den nye uddannelse ville blive taget imod, men uddannelseskoordinator Jakob Egeris Thorsen fortæller, at det alt i alt er gået godt, og at man samtidig er meget opmærksom på at lære af de studerende.

Lise Fauslet ny kandidat i diakoni

Lise Fauslet

”Det har været en enormt berigende erfaring. Vi har lært, at vi har en meget sammensat gruppe af studerende, der har vidt forskellige styrker og svagheder. Derfor gør vi rigtig meget for at fordre konstruktivt samarbejde, samt for at tage hånd om eventuelle problemer så hurtigt som muligt. Det er nogle enormt målrettede studerende, der har øjnene rettet mod tiden efter universitetet og som vælger temaer og projekter, som peger frem mod deres drømmejob,” siger han.

Kandidatuddannelsen i diakoni er ikke kun for diakoner men henvender sig til alle, som ønsker at arbejde med mennesker på et kristent værdigrundlag. Lise Fauslet er uddannet bibliotekar, men efter 12 år trængte hun til ny inspiration, og i stedet for at tage en kulturformidleruddannelse, som ville være den normale vej for en bibliotekar, faldt hendes valg i stedet for kandidatuddannelsen i diakoni.

”Bibliotekerne bliver mere og mere væresteder. Der kommer mennesker på bibliotekerne, som ellers ikke føler, at de passer ind i de kasser, som samfundet har stillet op, og da kandidatuddannelsen i diakoni kom, som handler meget om, hvordan man skaber noget sammen med mennesker, så tænkte jeg, at det gav god mening for mig. Jeg har desuden også en personlig interesse for det teologiske, og så gav det endnu mere mening,” fortæller hun.

Lise Fauslet arbejder igen som bibliotekar, men hun mener, at hun har lært meget, som hun vil kunne bruge fremover som bibliotekar.

Jeg tænker, at jeg skal ud og skabe kultur sammen med mennesker – hvordan kan det kulturelle møde gøre noget godt for mennesker. Det er der, min vinkel ligger. Derudover er jeg sorggruppeleder her i Hjortshøj, og jeg er også frivillig ved kirken. Så jeg tænker, at jeg både kommer til at bruge uddannelsen i mit arbejde og i min fritid,” fortæller hun

Du kan læse mere om kandidatuddannelsen i diakoni her.