Af Jacob Aarslev, cand.mag. i historie

Det med kirken og troen var ellers ikke fremmed for mig, jeg har tit været i kirke som almindelig kirkegænger, og jeg interesserer mig for teologi. Men den konkrete og personlige betydning i lokalsamfundet skulle jeg opleve på egen krop for rigtigt at forstå.

Kirken kan sammenlignes med en følsom nervetråd, som mærker alt, hvad der rører sig omkring den. Både glædelige – og triste hændelser. For, som den gamle Kingo-salme siger: ”Lykke, ulykke, de gange på rad”.

Hjortshøj kirke har i hele december været rammen om mange dejlige begivenheder: Kravlegudstjenester for de mindste, børnegudstjeneste med lucia-fortælling, salmesang og bibellæsning for lokalcenterets beboere, torsdagscaféer med foredrag.

Et af de mest centrale samlingspunkter i byen

Julens gudstjenester og begivenheder – for eksempel salmesangsarrangentet Syng Julen ind, der løb af stablen lillejuleaftens dag – gør december til en særlig måned. Og søndagenes traditionelle gudstjenester trækker også folk til. Hjortshøj kirke har rigtig mange kirkegængere i løbet af året, og er et af de absolut mest centrale samlingspunkter i byen.

Men dertil kommer også det triste: Begravelser og bisættelser, som er noget, der i særlig grad mærkes, når man har sin daglige gang i kirken.

Præst, graver, kirketjener, sanger, organist og menighedsråd – alle mærker den sørgmodighed og eftertænksomhed, som præger sådan en dag. Man giver en smule ekstra af sig selv, for at det skal blive så godt som muligt, på trods af de triste omstændigheder.

Der bruges tid og kræfter

Jeg kom i tanke om bannerne fra Ateistisk Selskab, som man i efteråret kunne se på de århusianske bybusser. Et af spørgsmålene lød: ”Hvorfor koster tro noget?” Svaret er: Det gør den slet ikke. Troen modtages med Helligånden, og den kan ikke gøres til ejendom.

Men i en kirke, der er hjørnestenen i et helt samfund, dér bruges der tid og kræfter. Og det kommer nu engang ikke af sig selv.

Skrevet af Martin Høybye