”Du skal have en af hver,” siger en venlig, smilende herre, der sidder på en af rækkerne lige inden for døren i Odder Kirke og peger på den bordeauxfarvede række af salmebøger og rækken af de blå højskolesangbøger.

Det er en lille gestus, men den viser helt præcist, hvorfor Odder Kirkes ”Morgensang og en kop kaffe” er blevet så populært. Her ser de faste og hjemmevante straks den nye og famlende og byder indenfor i fællesskabet.
Det er der flere og flere, som de seneste år har fundet ud af. Til at begynde med dukkede færre end 30 sogne- og bysbørn op, da organisat Nana Kyed inviterede. Men med tiden er skaren vokset, og nu fyldes kirkebænkene bagerst i kirken som regel af over 40 sangglade mennesker hver tirsdag formiddag.

”Man viser noget af sig selv, når man synger.”

- Nana Kyed

”Man bliver lidt sårbar”
”Når man synger sammen, bliver man lidt sårbar. Det sker, når man sætter sig ned ved siden af en fremmed og åbner munden. Man viser noget af sig selv, når man synger. Sangen åbner for et eller andet, der baner vejen for fællesskabet,” mener Nana Kyed.

Nana Kyed

Nana Kyed er organist i Odder Kirke, og det er som oftest hende, der leder den populære morgensang.

Konceptet er lige så enkelt, som det er effektfuldt, for Nana Kyed har fintunet det med tiden. Hun vælger fire sange fra de henholdsvis Salmebogen og Højskolesangbogen, og hun gør det med respekt for, at der skal være både noget nyt, noget gammelt, noget folkekirkeligt og noget mere verdsligt.

 

 

Hun akkompagnerer sangen på skiftevis klaver og orgel.
Denne tirsdag bliver der således sunget den nye nr. 32 i Højskolesangbogen, ”Den første forårsmorgen”. Ideen er, at deltagerne synger den hver tirsdag i marts, for så lærer man den. Desuden den dejlige ”Lysets Engel Går Med Glans”, Kingos smukke 739, ”Rind nu op i Jesu navn”, der med organistens ord har en ”skøn melodi” og endelig Benny Andersens ”Svantes lykkelige dag” fra Højskolesangbogen.

”Vi skal ikke sætte vores lys under en skæppe”
”I dag er temaet ”lys”, for det er den første tirsdag i den første forårsmåned,” forklarer Nana Kyed.
Hun deler sine tanker og overvejelser om lys med deltagerne. Der er så mange talemåder, metaforer og ordsprog, hvor ordet lys indgår. Nana Kyed får dem elegant bundet sammen, så der både er smil og grin og mere alvorlige, tankefulde nik, når hun for eksempel siger: ”Jeg står her i rampelyset” og ”Vi skal ikke sætte vores lys under en skæppe.”
Lidt senere læser hun Johannes Møllehaves digt ”Lyset”. Og så bliver der naturligvis bedt Fadervor.
Der er gået under en halv time. Men det har været en halv time med indhold til både hjerte og hjerne.

”Sang kan få os til at vågne og blive levende.”
– Hilda Rasmussen

”Nærværende i nuet”
De fleste går bagefter med over i kirkehuset. I dag er der så fuldt hus, at der må findes ekstra stole og kopper frem. Snakken går livligt ved bordene. Der er bred enighed om, at det at synge sammen kan noget helt særligt. 
Hilda Rasmussen fortæller, at hun er forholdsvis ny til tirsdags-formiddagene i kirken. Hun blev inviteret med af en veninde, som hun synger sammen med i et syng-med kor. Det er vigtigt for Hilda Rasmussen at forklare, at der tale om et kor, der inviterer til at synge med og ikke bare lytte på.
”For sang kan få os til at vågne og blive levende,” siger hun entusiastisk.
”Man trækker vejret anderledes, når man synger og bliver helt nærværende i nuet.”

En veninde spurgte Hilda Rasmussen, om hun ikke havde lyst til at komme med til morgensang - det havde hun naturligvis.

En veninde spurgte Hilda Rasmussen, om hun ikke havde lyst til at komme med til morgensang – det havde hun naturligvis.

Hilda Rasmussen sætter også pris på muligheden for at synge den danske sangskat:

”Den skal vi bevare, for vi er fælles om den. I de danske sange betyder teksterne noget, og de er fællesskabende for os.”

 

 

 

“Man er faktisk meget aktivt med til at skabe oplevelsen sammen.
Man kan altså sidde helt afslappet og bidrage.”
– Nels Jacobsen

”Sang er demokratisk”
Nels Jacobsen siger beskedent, at han er ny i menighedsrådet. Han sagde ja til at stille op, fordi han er ”folkekirkeligt interesseret”. Derfor er det svært at lade være med at trække på smilebåndet, når ”folkekirkeligt interesseret” viser sig at betyde, at han har været præst i 36 år, men nu er gået på pension. Så selvfølgelig er han også med til både sang og kaffe:
”Sang er altid dejligt, og Nana er dygtig til at tage udgangspunkt i kirkeåret og årstiderne og på den måde gøre indholdet nærværende og relevant. Hun får sangene til at tale til os, og det betyder meget, at der både er nye sange, og dem vi holder af og genkender i en slags fælles viden.”
”Sang er meget demokratisk. Man kan bare åbne munden, og så er man med. Man er faktisk meget aktivt med til at skabe oplevelsen sammen. Man kan altså sidde helt afslappet og bidrage. Jeg tror, det ligger dybt i os mennesker, at det vil vi gerne.”

”Når vi synger sammen, betyder det ikke noget,
om man er kirkefolk eller ej.”
– Yvette Secher-Nielsen


”Fællesskab på tværs”
”Det er et fællesskab på tværs,” mener Yvette Secher-Nielsen, der også sidder med i menighedsrådet i Odder Kirke.
”Når vi synger sammen, betyder det ikke noget, om man er kirkefolk eller ej.”

Yvette Secher-Nielsen sidder i menighedsrådet i Odder Kirke og er selvfølgelig også med til morgensangen om tirsdagen.

Yvette Secher-Nielsen sidder i menighedsrådet i Odder Kirke og er selvfølgelig også med til morgensangen om tirsdagen.

Yvette Secher-Nielsen mener, at det fællesskab blandt andet er vigtigt, når man har forladt arbejdsmarkedet. Det har de fleste af deltagerne til tirsdags-formiddagene selvsagt:
”Så får man pludselig en masse tid, samtidig med at man har sagt farvel til det sociale liv og sammenhold, man havde på sin arbejdsplads.”

”Jeg synes også, det er dejligt, at jeg nu kender mange flere, når jeg går i byen. Jeg hilser på dem og smiler. Jeg ved måske ikke, hvad de hedder, men jeg ved, at vi har sunget sammen.”

Skrevet af Jeannette Refstrup

Jeannette Refstrup er Folkekirkeinfos eksterne redaktør på sitet Kirken i Østjylland og den tilhørende facebook-side. Hun er partner i kommunikationsbureauet Strup & Strup og uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt i corporate communication fra Aarhus BBS. Har du ideer eller andre input til sitet og facebook-siden, er du velkommen til at skrive til Jeannette på jr@strupstrup.dk eller ringe på mobil 40 25 58 47.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *