Musik, teater, sang, quiz og masser af sjov og fællesskab. Sådan lyder en del af opskriften på årets helt store musical satsning i Club Clemens i Randers.

Derfor bliver Luther og reformationen i musicaludgave set af over 700 skoleelever fra Randers fordelt på fire skoleforestillinger, når Club Clemens med Edward Broadbridge som instruktør og Lisbeth Iversen som komponist står klar med en ny musical om Martin Luther og reformationen. De to kapaciteter er begge tilknyttet Sct. Clemens kirke og Club Clemens.

Historisk musical

”Club Clemens har en mangeårig tradition for at lave musical, ” fortæller Helle Strange, leder af Club Clemens.

”Derfor var det helt oplagt, at vi skulle lave en musical om Luther og reformationen.”
Men det var ikke helt ligetil.

Luther (Vickie) står rettergang i Worms

Luther, der spilles af Vickie, står rettergang i Worms.

For det første skulle der skrives en ny musical, en musical, hvor der er en reel historisk baggrund. Og samtidig skulle den gøres forståelig for alle, børn som voksne.

Børnene i Club Clemens i alderen 6-14 år har i det seneste halve år arbejdet med musicalen og med reformationen.

”Jeg tror ikke der er ret mange børn i kongeriget Danmark i den alder, der ved ret meget mere om reformationen, end Club Clemens børnene gør. De har fået Luther ind under huden i form af musical, Luther med fagter på 3 minutter og en Luther-quiz, hvor de for øvrigt bankede deres forældre noget så eftertragtelig. I det hele taget Luther og reformationen på alle leder og kanter. ”

Vickie spiller Luther

Rollen som Martin Luther spilles af Vickie Skov Pedersen 14 år:

Caroline og Vickie spiller to af rollerne i musicalen om Luther.

”Jeg elsker at stå på en scene,” fortæller Vickie.

”Rollen som Martin Luther passer mig godt. Han er en glad person, men også en usikker person, det kan jeg godt genkende fra mig selv.”

Caroline Volstrup Andersen på 10 år spiller både rollen som Martins ven Phillip og som en af ’strikkedamerne’:
”Jeg startede i Club Clemens, da jeg gik i 0. klasse, og nu går jeg i fjerde. Jeg vidste overhovedet ingenting om Luther og reformationen før musicalen, men det gør jeg nu. Lutter Luther er en god musical med mange roller,” fortæller Caroline.

Luther oversat til engelsk

Alle sangene i Lutter Luther er indspillet både på dansk og engelsk, desuden er hele teksten blevet oversat til engelsk under titlen ’Martin Luther’ med henblik på et bredere publikum.

”I maj måned i Windhoek, Namibia møder 1.000 delegerede fra hele verden op til det Lutherske Verdensforbunds generalforsamling. Her hører interesserede både om Club Clemens musicals som middel i det kirkelige arbejde, og de får ’Martin Luther’ som manuskript, noder og CD, med sig hjem til deres egne kirkesamfund,” fortæller Edward Broadbridge.

”Der er også interesse fra både USA og Canada, så ’Lutter Luther’ kommer vidt omkring.”

Livlig tour de force i Luthers liv og gerning
Nonner, børn, skeletter og handelsfolk i koret.

Forstillingen følger Luther gennem 8 scener og 8 sange lige fra klosterlivet i Erfurt til de 95 teser i Wittenberg og Kirkemødet i Worms, hvor han protesterer imod pavens bibelfortolkning for at runde Biblens oversættelse til tysk og til sidst Luthers lykkelige ægteskab til Katharina von Bora.

I den 1-time lange musical møder publikum også Djævelen og hans skeletdansere, en damestrikkeklub og 9 nonner, der vil flygte fra deres kloster.

Næsten 1000 publikummer

Club Clemens har tradition for at invitere skoleklasser til forpremiere på sin musical.

”I år har vi sendt vores invitationer ud til rigtig mange skoler i Randers, ” fortæller Helle Strange.

”Og det har kunnet mærkes på tilmeldingerne, vi har tæt på fuldt hus til alle 4 forestillinger. Næsten 900 skoleelever og lærere kommer forbi Sct. Clemens kirke og ’Lutter Luther’. ”

Skeletdansere og godtfolk venter.

”Jeg tror, det skyldes, at der her er mulighed for helt gratis at komme til en formidling af et ret svært stof til børn.”

“Tilskuerne får en oplevelse af Luthers liv i form af skuespil, sang, musik og fortælling,” forklarer Helle Strange.

5 forestillinger i alt

Musicalen vises ved 4 forpremierer fordelt på torsdag 23. marts og fredag 24. marts for inviterede skoler.

Forestillingen lørdag 25. marts er med entré:

30 kr. for voksne, børn gratis, betales ved indgangen. Entréindtægterne går udelukkende til Club Clemens.

Skrevet af Jeannette Refstrup

Jeannette Refstrup er Folkekirkeinfos eksterne redaktør på sitet Kirken i Østjylland og den tilhørende facebook-side. Hun er partner i kommunikationsbureauet Strup & Strup og uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt i corporate communication fra Aarhus BBS. Har du ideer eller andre input til sitet og facebook-siden, er du velkommen til at skrive til Jeannette på jr@strupstrup.dk eller ringe på mobil 40 25 58 47.