”Jesus var 40 dage alene i ørkenen, israelitterne var 40 år i ørkenen, og vi mennesker har også i dag vores egne ørkenvandringer,” siger Lars Buch Viftrup, der er sognepræst i Skanderborg Sogn.

Langfredag er en del af den fortælling, der i en vis forstand begynder med fastetiden. Første søndag i fasten har vi fortællingen om Jesu dåb, som efterfølges af 40 dage i ørkenen.

”Langfredag er kulminationen. Det er dagen, hvor man har givet afkald på det hele, og der ikke er noget tilbage,” siger Lars Buch Viftrup, der er sognepræst i Skanderborg Sogn.

”Langfredag er kulminationen. Det er dagen, hvor man har givet afkald på det hele, og der ikke er noget tilbage,” siger Lars Buch Viftrup, der er sognepræst i Skanderborg Sogn.

Netop fastetiden har måske potentialet til at skabe en fælles kulturel markering af påsken, idet fasten giver en helt fysisk erfaring påsken og dens budskaber.

”Jeg faster selv, men jeg gør det alene. Det ville være nemmere, hvis det var en fælles praksis, vi havde, for så skulle man ikke forklare sig.”

”Jeg tror, at fasten kunne være for påsken, hvad gaverne er for julen – det helt fysiske, håndgribelige symbol på budskabet. Jeg mener, fasten har et potentiale i det overflodssamfund, vi lever i.”

Faster mod taknemmelighed

Lars Buch Viftrup afstår i 40 dage fra kød, alkohol og slik.

”Det har for eksempel givet mig taknemmeligheden for de ting tilbage, for i den kristne faste faster man ikke om søndagen. Det er en festdag, og en del af glæden er at måtte få det, man ellers afstår fra, men nu ser det i et nyt lys – som gave.”

”Så for mig er fasten en taknemmelighedsøvelse. Det er alt andet end en trist affære. Fasten er at gøre sig rede til at modtage, men det er alt andet end et egotrip. Det handler om åbne sindet for andet end sig selv – at glemme sig selv og se ud mod verden.”

”Langfredag er forudsætningen for påsken.
Det er historien om, at Gud selv er med os i vores ørkenvandring,
og han er med os hele vejen selv ind i døden.

– Lars Buch Viftrup, sognepræst i Skanderborg Sogn

De 40 dage i bibelens ørken kan også ses som en tid, hvor man er uden for den vante gænge, og hvor man langsomt giver afkald på den identitet, man har bundet i verdslige ting.

”Langfredag er kulminationen. Det er dagen, hvor man har givet afkald på det hele, og der ikke er noget tilbage.”

”Langfredag er forudsætningen for påsken. Det er historien om, at Gud selv er med os i vores ørkenvandring, og han er med os hele vejen selv ind i døden. Jesus selv erfarer døden, som er den totale opgivelse af identitet og væren og råber til sin far ”min Gud, min Gud, hvorfor har du forladt mig.””

Gud er med os på langfredag

Fasten slutter påskemorgen, der på alle måder er en festdag. For her vinder livet over døden med genopstandelsen.

Påsken med dens død og lidelse er ikke så folkelig en fest som julens fødsel og gaver.

”Vi er ikke specielt glade for at tænke på døden. Men vi kan ikke undgå det, og vi konfronteres med den mange gange i løbet af vores liv.”

”I kristen forstand er meningen med livet og døden kærlighed
– at vi får lov at erfare den på tværs af liv og død.
Den kærlighed, der er nær – også når det er svært.”

– Lars Buch Viftrup, sognepræst i Skanderborg Sogn

Helst prøver vi at løbe vores vej fra døden, fordi vi er usikre på, hvad den indebærer:

”Vi tænker helst ikke på vores egen ikke-eksistens. Det er skræmmende og ubehageligt for os.”

”Langfredag er en årlig påmindelse om tab og vores egen dødelighed.”

”Men det er samtidig en markering af, at Gud er med os, og at vi kan føle hans nærhed der, hvor der ellers er tomhed. Det er budskabet om kærlighed, og om at nogen vil ofre sig og være nær midt i alt det, som gør ondt. For der findes afmagt, fattigdom og lidelse. Men Gud er solidarisk og bærer de lidelser, selvom vi ikke ser det, når vi er i mørket.”

”Langfredag handler om, hvad meningen er med døden, og hvad meningen er med livet.”

Hvad er meningen?

”I kristen forstand er meningen med livet og døden kærlighed – at vi får lov at erfare den på tværs af liv og død. Den kærlighed, der er nær – også når det er svært.”

Gennem mørket

”Vi kan ikke nå frem til påsken uden lidelse og uden at skulle gå gennem mørket. Jeg kender mange, som har oplevet store udfordringer i deres liv. Måske har de været stressede eller deprimerede. Men når man kommer gennem det, venter der noget andet på den anden side, hvis man kan give afkald på sin tro på, at man selv er ansvarlig for alting, og at det er ens egne præstationer, der skal bære alt igennem. Hvis man tør se et liv, hvor alt ikke afhænger af mig, men at tingene kan vokse ud af det, vi får. Så kan man få livet på ny. Men det kan man kun, hvis man vil give afkald på sin egoisme og selvoptagethed.”

Men selvfølgelig har vi selv ansvar for mange ting i vores liv:

”Den religiøse dimension handler om at se en anden side af tilværelsen, som er en ren og skær gave. Hvis man ikke har dette spor med i sit liv, så lukker man sig inde i en meget lille virkelighed.”

Fortællinger giver sprog

Fortællingen om Jesus på korset, giver os altså en fortælling om, at Gud er tilstedet i mørket. Hvis vi ikke havde haft fortællingen, havde vi måske ikke selv kigget efter ham i vores egne mørke stunder, fordi vi ikke havde vidst, hvad vi skulle se efter. Fortællingerne giver os et sprog:

”Jeg tror i det hele taget, at kristendommen har præget os i vores kultur, så vi snakker om tingene – også om døden og lidelsen. Det har, tror jeg, været med til at udvikle vores demokrati, fordi vi taler sammen. Vi italesætter alle mulige tematikker og har gjort det til en dyd.  Når vi har en gud, der tør vise sårbarhed, kan vi også gøre det. Der er en styrke i at tage livet alvorligt på godt og ondt i al dets mangfoldighed.”

Kunne du lide artiklen? Del den med dine venner.

Skrevet af Jeannette Refstrup

Jeannette Refstrup er Folkekirkeinfos eksterne redaktør på sitet Kirken i Østjylland og den tilhørende facebook-side. Hun er partner i kommunikationsbureauet Strup & Strup og uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole samt i corporate communication fra Aarhus BBS. Har du ideer eller andre input til sitet og facebook-siden, er du velkommen til at skrive til Jeannette på jr@strupstrup.dk eller ringe på mobil 40 25 58 47.

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *