I en nøje koordineret rækkefølge fører sognepræst Leif Nielsen an ind i Vor Frelser Kirke i Horsens.

Bag Leif Nielsen går 22 elever fra 8. Klasse Sct. Ibs Skole i Horsens. 21 af dem skal han konfirmere på søndag, mens en enkelt skal velsignes.

Alle de kommende konfirmander kender deres plads – og det skal de også. På søndag er der ingen, der ønsker at stille sig et forkert sted. Præcis klokken 8.57 står de klar samme sted i samme rækkefølge. Klar til at gå ind til deres konfirmation, hvor både eleverne og Gud bekræfter dåbsløftet, når konfirmanderne går fra barndom til ungdom.

Eleverne fik også mulighed for at øve sig i at knæle.

Denne tirsdag er det en afslappet flok elever, der tager plads på stolene i Vor Frelser Kirke. Det er sidste gang, de er til konfirmationsforberedelse, og det er derfor også nu, alle detaljerne skal på plads inden den store dag.

En hyggelig afslutning

Siden september sidste år har eleverne tilbragt syv formiddage og to hele skoledage sammen med Leif Nielsen. Der er blevet snakket om troen på Gud, kristendommens fortællinger og livssyn. Eleverne har været i kirke mindst otte gange og besøgt Kongernes Jelling. Denne sidste konfirmationsforberedelse starter traditionen tro med morgensang, men det er alligevel ikke alt, der er, som det plejer. I dag handler det lidt mindre om kristendom og lidt mere om selve konfirmationsdagen.

I lokalet, hvor konfirmationsforberedelsen finder sted, sidder konfirmanderne placeret i en hestesko rundt om tavlen og Leif Nielsen. Foran dem ligger et gult hæfte, der udgør programmet for søndagens konfirmation. Seks salmer skal synges – to af dem er valgt af konfirmanderne selv. Roligt gennemgår Leif Nielsen de enkelte elementer. Modsat, hvad de plejer, er det kun første vers af hver salme, der synges. Til gengæld bliver både trosbekendelsen og fadervor repeteret, så de sidder på nethinden ved søndagens konfirmation.

Konfirmanderne lytter koncentreret til gennemgangen. De ser frem til den dag, de har glædet sig til i flere måneder.

For Leif Nielsen er konfirmationsgudstjenesterne en speciel dag.

”Det er altid en sjov dag, hvor jeg aldrig er nervøs. Det er en hyggelig afslutning på konfirmationsforberedelsen, hvor vi efter gudstjenesten plejer at mødes og få en kort snak på Torvet udenfor kirken, hvor konfirmanderne bliver hentet” siger sognepræsten.

Lærer om betydningen i dag

Blandt eleverne er der også stor spænding at spore. Blandt andet hos 14-årige Martine Christensen.

”Jeg har fået meget mere indblik i,
at man eksempelvis godt kan bede alene for sig selv en gang imellem.”
– Martine Christensen, 8.b.

”Det er ikke kun selve religionen, der betyder så meget, selvom jeg er kristen. Det handler også om at være sammen med familien og videreføre en familietradition,” siger hun.

I skolen får hun og de andre elever fra Sct. Ibs Skole ugentligt undervisning i kristendom, men konfirmationsforberedelsen har givet hende en ekstra viden om kristendom og religion generelt, fortæller hun.

”Jeg har fået meget mere indblik i, at man eksempelvis godt kan bede alene for sig selv en gang imellem. Det har jeg taget til mig, og det bliver jeg nok ved med efter konfirmationen på søndag.”

Også klassekammeraten Emil Lindstrøm mener, at han og klassen har fået bedre indsigt i den kristne tro.

”Det er anderledes end undervisningen i skolen, hvor det mere handler om, hvem der gjorde hvad. Til konfirmationsforberedelse lærer vi om, hvilken betydning det har for os og den måde, vi lever på, i dag,” siger han.

Bliver ikke voksne på søndag

Det er ikke kun konfirmanderne, der kan lære noget af konfirmationsforberedelserne – også præsterne kan blive klogere af at formidle kristendommen for den unge generation, mener Leif Nielsen.

”Konfirmanderne holder os præster til jorden, så vi taler på et jordnært niveau uden at blive for højtidelige,” siger han.

Vendingen ”at træde ind i de voksnes rækker” er flittigt brugt til at beskrive den nye livsfase, konfirmanderne træder ind i efter deres konfirmation. Men ifølge Martine Christensen er udtrykket ikke helt dækkende for, hvordan hun selv ser på sin kommende titel som konfirmand.

”Det synes jeg ikke, for man er først voksen, når man kan tage ansvar for alt i sit liv, og det er jo ikke fordi, at man flytter hjemmefra, når man er konfirmeret. Det var nok mere i gamle dage, hvor man begyndte at arbejde tidligere, at man sagde det.”

”Konfirmanderne holder os præster til jorden,
så vi taler på et jordnært niveau uden at blive for højtidelige.”
Leif Nielsen, sognepræst i Vor Frelser Sogn i Horsens

”Bliv nu ikke syge”

Som afslutning på konfirmationsforberedelsen gennem de sidste måneder fik de kommende konfirmander lov til at tage de smalle trapper op på kirkens loft og i kirketårnet, og så havde Leif Nielsen et sidste, godt råd af mere praktisk karakter.

”Nu ved jeg godt, at det skulle blive varmt senere på ugen, men lad nu være med at have for lidt tøj på, så i bliver syge inden på søndag. Det er så træls at skulle have en enekonfirmation om to måneder,” lød det med et skævt smil fra Leif Nielsen.

8.B fra Sct. Ibs Skole bliver konfirmeret i Vor Frelser Kirke i Horsens søndag den 21. maj klokken 9.00.

Skrevet af Thomas Nedergaard Rasmussen

Thomas Nedergaard Rasmussen er journalist og skriver jævnligt artikler til Kirken i Østjylland.