Grundlovens og Kristendommens tilknytning er ikke til at tage fejl af. I selve Grundloven omhandler syv af lovens i alt 89 paragraffer kirke eller religion.

1

Folketingspolitiker Naser Khader og sognepræst i Skødstrup Kirke Erik Søndergaard får sig en snak efter Naser Khaders grundlovstale mandag den 5. juni.

De tætte bånd var fysisk særdeles tydelige i Skødstrup 13 kilometer nord for Aarhus, da Grundlovens årsdag blev fejret i grønne omgivelser på græsplænen bag Skødstrup Kirkes sognegård.

Folketingspolitiker og muslim Naser Khader var blandt de inviterede talere. Han kom vidt omkring i sin grundlovstale, og blandt menneskerettigheder og ytringsfrihed fandt han også plads til at nævne det bånd, der er mellem Grundloven og kristendommen i Danmark.

Khader: Næstekærlighed er danskhed

Han nævnte betydningen af næstekærlighed, som for Naser Khader personligt blev understreget, da Muhammedkrisen kørte på fuldt blus i 2005 og starten af 2006.

”Noget af det smukkeste ved dansk politik er, at man godt kan være uenige uden at være uvenner. Når jeg bliver spurgt, hvad danskhed er, kommer jeg altid til at tænke på dengang, Muhammedkrisen rasede. Da ringede Søren Krarup (tidligere folketingspolitiker fra Dansk Folkeparti og præst red.) og tilbød mig husly i Jylland, hvis jeg manglede et sted, hvor jeg kunne være i sikkerhed. Den slags næstekærlighed er danskhed for mig,” sagde Naser Khader fra talerstolen.

Efter sin tale udbyggede Naser Khader sit syn på kirkens indflydelse på Grundloven og det danske demokrati. Han mener eksempelvis, at det er vigtigt, at samfundet værner om grundlæggende værdier, der ligger til grund for vores demokrati.

”Den demokratiske tankegang er skabt af kristendommen. Det var kirkerne, der reformerede Danmark, og det har stor indflydelse på det demokrati, vi har i dag. Derudover har kirke og stat altid suppleret hinanden mere, end de har modarbejdet hinanden,” siger Naser Khader.

Kirken som samlingssted

Kristendommen spiller også en vigtig rolle for sammenhængskraften i samfundet, mener Naser Khader. Det beskrev han for nylig til Kristeligt Dagblad, hvor han nævnte, at kirken kan noget, som staten ikke kan; Nemlig at tilbyde et nærvær og særligt rum, når tilværelsen virker uretfærdig.

4

De omkring 200 lokale, der gæstede grundlovsarrangementet, fyldte godt i den grønne have bag præstegården i Skødstrup.

Ud over Naser Khader havde Skødstrup Kirke, der ligger i Aarhus Nordre Provsti, indbudt flere andre talere fra lokale foreninger til at tale. Dannebrog vejede i vinden, talerstolen var sat op og noget så dansk som en pølsevogn var trillet ind på plænen for at servere hotdogs til de omkring 200 fremmødte.

Arrangementet er dermed en understregning af kirken som et sted, hvor byen samles, mener sognepræst i Skødstrup Kirke Erik Søndergaard.

”Vi prøver at samle byen til en form for byfest. Kirken er et mødested og en naturlig del af det sociale liv i byen,” siger han.

Vennerne Mogens Poulsen og Torben Sigurdsson var begge enige i meget af det, Naser Khader talte om.

”Det var en stor fornøjelse at høre talen – både på indhold og præcise formuleringer, Jeg kan godt se koblingen mellem Grundloven og kristendommen. Alene i dag har vi haft en god dag, hvor vi har kunne mødes her med venner og naboer,” siger Mogens Poulsen.

Skrevet af Thomas Nedergaard Rasmussen

Thomas Nedergaard Rasmussen er journalist og skriver jævnligt artikler til Kirken i Østjylland.