”Der ligger en kæmpe visdom i kirkelige tekster og salmer, som er nedarvet gennem generationer.”

Så klart lyder det fra den 25-årige skuespiller Mikkel Becker Hilgart, som den seneste halvanden måned har været en del af teaterkoncerten ”Lyden af de skuldre vi står på” på Aarhus Teater.

Forestillingen, der blandt andet er blevet kaldt ”den bedste danske teaterkoncert nogensinde”, har kørt på Aarhus Teater siden slutningen af august og frem til i lørdags og indeholder danske salmer og viser, som musikeren Simon Kvamm har fortolket og remixet til moderne versioner.

For Mikkel Becker Hilgart har det været en god oplevelse at være en del af forestillingen. En forestilling, som har affødt mange reaktioner fra publikum, fortæller han.

”Vi synger blandt andet ”Solen er så rød mor”. Det er en sang, mange har et personligt forhold til. Nogen fortæller, hvordan deres tanker pludselig falder på bedsteforældre, de ikke har tænkt på længe, mens andre genopliver glemte barndomsminder.”

Simon Kvamm har tidligere udtalt, at Ideen med sangene i teaterstykket “Lyden af de skuldre vi står på” er at åbne dem op og gør dem lette at lytte til. Foto: Natascha Thiara Rydvald

Selvom der er tale om nye fortolkninger, har han også oplevet, at folk hurtigt tager de nye versioner til sig.

”Man forstår sangene på en ny måde, fordi de er mere umiddelbare end salmerne i deres oprindelige form. Der er blandt andet et billedsprog i de klassiske versioner, som ikke klinger helt så rent i en nutidsdanskers bevidsthed, nogle ord, vi ikke kender betydningen af mere og en musikalsk indpakning der måske støver lidt. Det gør de nye versioner op med,” siger Mikkel Becker Hilgart.

”Gamle salmer er langt fra forældede”

Han betegner sit eget forhold til folkekirken og religion som en klippekortsordning.

”Jeg praktiserer ikke min religion i det daglige, men jeg bruger et klip ved højtider, og når livet kræver det.”

Alligevel er han ikke i tvivl om folkekirkens berettigelse i det moderne samfund.

”Der kommer tider, hvor man har brug for en overbygning på hverdagen, og min holdning er generelt den, at der er rigtig meget godt at hente i folkekirken.”

Blandt de gode ting nævner Mikkel Becker Hilgart blandt andet salmerne, som han i forbindelse med forestillingen har fået ind under huden.

Han har ikke gået på hverken efter- eller højskole og har derfor ikke i samme grad beskæftiget sig med salmer og viser tidligere. I løbet af arbejdet med forestillingen er han dog for alvor blevet draget ind i universet af salmer og klassiske viser.

”Alene det, at de har overlevet så langt tid, må ses som et bevis på, at teksterne på ingen måde er forældede. De kan stadig bruges som analyser og forklaringer på, hvorfor vi har det, som vi har det i dag. Selvom de har mange år på bagen, har de stadig stor relevans i vores samtid,” siger han.

Salmer er oversete

At der så med de nye fortolkninger er pustet nyt liv i dele af den danske sangskat er Mikkel Becker Hilgart udelukkende glad for at have været en del af.

25-årige Mikkel Becker Hilgart (øverst) mener, at der ligger en stor visdom i de salmer og viser, som bliver fortolket i “Lyden af de skuldre vi står på”. Foto: Natascha Thiara Rydvald

”Det har været ret fantastisk at trække salmerne ud af det kirkelige rum og give dem videre til de, der aldrig har mødt dem før, eller tilbage til dem, der kender dem indgående. Jeg har virkelig oplevet, hvor meget tankegods der ligger i de kirkelige tekster. Derudover er mange af dem i grunden rigtig gode sange. Når jeg har sunget salmer i kirken, har jeg tit haft den tanke, at salmer er en overset ting. Der er bestemt gode melodier og mange catchy omkvæd i mellem.”

”Nu har jeg i forbindelse med forestillingen fået lov til at synge hver dag og synge sammen med andre, og det har været en fantastisk oplevelse at stemme i. Det er ikke mange mennesker, der synger til dagligt. Måske fordi det kan være lidt pinligt, det med at synge sammen med andre. Nogle kryber sig sammen bare det drejer sig om en fødselsdagssang eller visen rundt om Sankt Hans Bålet. Den barriere skal man lige over, for det er faktisk ret fedt. Oppe fra scenen har jeg lagt mærke til mange blandt publikum, som mimer og rokker med. De kender ikke de nye fortolkninger, men fordi melodiernes DNA er intakt, får man lyst til at synge,” fortæller han.

Religiøst input til ikke-kristne

Udover at give nye perspektiver til de velkendte tekster, mener Mikkel Becker Hilgart også, at ”Lyden af de skuldre vi står på” har været med til at give nogle af de meningsfulde viser og salmer videre til et publikum, der ellers ikke kommer i berøring med dem – uden at der er tale om et kristent budskab.

”Selvom vi synger om Gud og Jesus, er uden en religiøs agenda. Vi lægger salmerne rent frem og viser dem som den del af vores fælles kulturarv, de er. Nogen praktiserer kristendommen i det daglige, nogen gør ikke. Men uanset hvad, er sangene stadig en del af vores fælles forståelse af det at være dansk. Det er den lydlige arv, vi står på skuldrene af. Det synes jeg, er det smukke ved forestillingen. Og så er der noget skønt i, at vi, der normalt ikke beskæftiger os så meget med salmer, her får mulighed for at opleve den store visdom og virkelige skønhed, der ligger i teksterne,” siger Mikkel Becker Hilgart.

Selvom det er for sent at opleve Mikkel Becker Hilgart og resten af stykkets skuespillere på Aarhus Teater, har du stadig mulighed for at opleve det lydunivers, som forestillingen har skabt. Det kan ske på diverse musiktjenester som eksempelvis Spotify.

Skrevet af Thomas Nedergaard Rasmussen

Thomas Nedergaard Rasmussen er journalist og skriver jævnligt artikler til Kirken i Østjylland.