Han var kun fire år gammel, og var selv med til at vælge sit sidste sengetøj til kisten. Hans forældre, Tina og Torben Teglgaard Adamsen, valgte at sige til ham, at lægerne ikke kunne gøre mere for ham. De forklarede ham, ”du kommer op til farfar i himlen.” Det billede grundede han lidt på, og spurgte, ”skal I med?”

”Ved graven tog præsten Felix’ tvillingebror, Lucas, i hånden. Det er jo egentlig billedet på, hvad kirken står for,” siger Tina Teglgaard Adamsen. (Foto: René Høeg)

Tina Teglgaard Adamsen sidder med en klump i halsen. I favnen sidder hun med lille Merle, som kom til verden for et halvt års tid siden. Det har bragt stort glæde ind i familiens hverdag igen, men tabet af Felix for to år siden kommer hun sig aldrig over.

Er det nu?

Den sidste aften Felix levede, lå han og sov i dobbeltsengen. Selvom han fik meget medicin, og kroppen var svag, havde han været oppe og lege samme dag. Storebror Malthe, som dengang var seks år, forstod godt, at Felix snart skulle dø. På vej i seng en lun lørdag aften spurgte han sine forældre, ”er det i dag, Felix skal op i himlen?”

Da DR-kanalen Ramasjang lukkede ned ved 20 tiden, kiggede Felix op på sine forældre, lukkede øjnene og sov stille ind.

”Jeg ved, han så mig. Det er jeg bare så taknemmelig for,” siger Tina Teglgaard Adamsen. Den nat lynede og tordnede det i hele Horsens-området, som var det naturens måde at råbe ”det er ikke fair det her.”

Begravelsen

For parret, der bor med deres nu tre børn i Bankager, var mødet med folkekirken en oplevelse af, at de fik taletid, de blev set og hørt, og blev taget hånd om af en imødekommende præst. Han havde besøgt familien i ugerne forinden, ”og han gjorde os simpelthen så trygge, og satte vores liv ind i en ramme, som gav plads til vores sorg.”

”Begravelsen og præsten hjalp os til, at vi kunne være i det. Der var plads til os, højt til loftet og stor omsorg i forhold til, hvordan vi gerne ville, at gudstjenesten skulle foregå. Vi fik sagt ordentligt farvel og sendt vores elskede søn godt afsted. Det havde ikke været det samme uden begravelsen og ceremonien.”

Tina Teglgaard Adamsen mindes de smukke salmer, kirkerummet, ordene og så det, at alle var sammen om at lytte, synge og tage afsked.

”Ved graven tog præsten Felix’ tvillingebror, Lucas, i hånden. Det siger alt, og er jo egentlig billedet på, hvad kirken står for,” smiler hun.

I morgen

Som månederne går efter tabet af deres søn, holder Tina Teglgaard Adamsen mere og mere fast i håbet om, at der er en form for gensyn i himlen.

”Det er dét billede, som virker for mig.”

Hun kommer ikke ret tit i kirken, men fortæller, at hendes forhold til kirken er, som det er tilfældet for den store del af befolkningen. Man er medlem, og har det godt med det, men dukker sjældent op.

Hvad enten Tina Teglgaard Adamsen kommer i kirken eller ej, så er påskens budskab om opstandelse en del af hendes og familiens kilder i bearbejdelsen af deres sorg. Som hun udtrykker det, ”her hos os tager det form som et konkret gensyn. En dag skal vi op og lege igen med Felix.”

FAKTA:

Sådan foregår en begravelse
En kirkelige begravelse eller bisættelse er pårørendes afsked med den døde – med det kristne budskab om opstandelse som rammen. Her kan man mindes det liv, der er levet, sige tak og få sat ord på de mange følelser. Og først og fremmest kan man være fælles om sorgen og håbet.

Når en person dør, skal den nærmeste pårørende anmode om begravelse eller ligbrænding. Det gøres til
begravelsesmyndigheden. Ofte er det en bedemand, som tager sig af det, men kan også ske på borger.dk under rubrikken ’sundhed og sygdom’

Før begravelsen eller bisættelsen har de pårørende en samtale med præsten. Samtalen er en god anledning til at snakke om sorg, frustration, taknemmelighed og alle de andre følelser, der dukker op i forbindelse med et dødsfald. Præsten er der også for at støtte og lytte. Det kan være rart at snakke med én, der ikke selv har en masse følelser i klemme, men samtidig ved, hvordan man har det.

Du kan finde din kirke og præst på sogn.dk

Kilde: folkekirken.dk

Skrevet af René Høeg