Hospitals- og korshærspræst Jakob Hjørnholm står i år for flere julegudstjenester på sygehusafdelingerne i Horsens.

Mens de fleste hygger sig juleaften i familiens skød med and, ris a la mande og gaver, er der sygehuspatienter, som ikke har mulighed for den sædvanlige julefejring.

“Det er ikke sjovt at ligge på sygehuset i julen. Egentlig er sygehuset rimelig tomt juleaften, men der er stadigvæk nogle patienter, som skal være der. Det er kun de aller sygeste patienter, der ikke kommer hjem til jul,” fortæller Jakob Hjørnholm.

Han er ansat i Horsens Klostersogn, hvor han primært arbejder som korshærpræst. Men i hans stilling er der afsat 25 procent til at være hospitalspræst.

Salmer, læsning og småkage

I år er første gang, Jakob Hjørnholm holder julegudstjenester på afdelingerne hos Regionshospitalet Horsens selve juleaftensdag.

“Jeg er lidt spændt på at se, hvor mange der er der. På det somatiske sygehus synger vi et par salmer, og så læser jeg juleevangeliet op. Det er sådan set det. Så får vi en småkage og en kop kaffe bagefter,” fortæller han.

LÆS OGSÅ: Med næstekærlighed som drivkraft

Han forklarer, at patienterne på det somatiske hospital ofte har rigtig gode minder fra julen.

“Det er ikke sjovt at skulle undvære, men jeg kan ikke gøre så meget andet end at vise forståelse. Det er nu engang de vilkår, de har, fordi de er så syge, at de ikke kan komme hjem. Så kan vi snakke lidt om julen, og så åbner de gerne op for posen om alle de juleaftener, de har haft,” siger Jakob Hjørnholm.

Hader julen

På det psykiatriske hospital i Horsens er gudstjenesten dog endnu kortere, fortæller Jakob Hjørnholm.

Til gengæld vil han blive hængende i længere tid bagefter, fordi patienterne typisk gerne vil snakke med ham.

“Som regel er det sådan, at de, der er på det psykiatriske hospital, plejer at hade julen. Her har de indlagte sjældent haft gode juleoplevelser. Måske er de udstødt af familien, så de slet ikke får lov at komme hjem til jul, fordi de har opført sig mærkeligt,” siger hospitalspræsten.

Åh nej, nu er det jul igen

Derfor er der betydelig forskel i, hvordan han skal agere som præst på de respektive afdelinger.

“På psykiatrisk hospital er min indgangsvinkel ofte: “Åh nej, nu er det jul igen”. Jeg lader være med at snakke om, hvor dejlig julen er. Det er ikke deres virkelighed. For dem er julen ikke dejlig,” fortæller Jakob Hjørnholm.

“Når jeg har indgangsvinklen, at julen er noget forfærdelig noget, så får vi en god snak om, at ja, det er den for dem. Jeg kan ikke lave om på deres dårlige juleoplevelser, og jeg kan ikke gøre den nuværende jul god, fordi de endnu engang er på den lukkede afdeling i julen.”

Den perfekte jul

Uanset om man elsker eller hader julen, er det vigtigt for Jakob Hjørnholm at fortælle, at patienterne ikke står alene med deres synspunkt.

“Jeg tror, at vi alle har et billede af den perfekte jul med far, mor, børn, gaver, julemand og jeg skal give dig. Om du nogensinde har oplevet den som sådan eller ej, så sidder drømmebilledet inde i hovedet på alle mennesker,” siger hospitalspræsten.

LÆS OGSÅ: Julen set fra en fængselscelle

“Dem, der aldrig har oplevet den gode jul, tror, at de andre altid har en god jul, hvor ingen skændes, og den rigtige får mandelgaven. Derfor er det vigtigt at sige, at det kan godt være, at de aldrig har haft en god jul, men jeg har også haft dårlige juleoplevelser,” forklarer han.

Julesalmer vækker genklang

Jakob Hjørnholm er dog ikke i tvivl om, at julen har elementer, som kan få smilet frem hos de fleste.

Her peger han især på julesalmerne.

“Til en almindelig gudstjeneste er det langt fra alle, der kender salmerne, men det er anderledes med julesalmerne. Dem kender alle. Og min erfaring er, at næsten alle synger med. Og dem, der ikke synger med, de nyder det. Det kan bare et eller andet,” lyder det.

Den samme effekt har juleevangeliet fra kapitel to i Lukasevangeliet, mener Jakob Hjørnholm.

“Alle kender sætningen “og det skete i de dage”. Juleevangeliet er trygt og godt, fordi det er noget, man har hørt før. Jeg ved ikke, om folk altid bider mærke i budskabet, men det er en tryg tekst, fordi man har hørt den så mange gange,” forklarer han.

Skrevet af Anders Kynde

Anders Kynde er journalist og skriver jævnligt artikler til Kirken i Østjylland.